Na jeden kubek
Przygotowanie: 5 minut

Złote mleko – składniki:

  • 1 i 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/8 łyżeczki imbiru
  • odrobina wanilii lub kardamonu do smaku (opcjonalnie)
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego (najlepiej się sprawdzi migdałowe, owsiane lub ryżowe)
  • 2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej można zmienić na syrop klonowy)

Jak zrobić złote mleko:

1. W rondelku umieszczamy wszystkie przyprawy dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy całość, aż przyprawy zaczną pachnieć.

2. Następnie dodajemy do rondelka masło lub olej kokosowy i czekamy, aż tłuszcz się roztopi.

3. Do przypraw dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia!

4. Mleko przelewamy do kubka i kiedy ostygnie do temperatury 40 st. (będzie jeszcze ciepłe, ale już nie gorące) dodajemy miód (lub syrop klonowy).