Na jeden kubek
Przygotowanie: 5 minut
Złote mleko – składniki:
- 1 i 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/8 łyżeczki imbiru
- odrobina wanilii lub kardamonu do smaku (opcjonalnie)
- szklanka mleka krowiego lub roślinnego (najlepiej się sprawdzi migdałowe, owsiane lub ryżowe)
- 2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej można zmienić na syrop klonowy)
Jak zrobić złote mleko:
1. W rondelku umieszczamy wszystkie przyprawy dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy całość, aż przyprawy zaczną pachnieć.
2. Następnie dodajemy do rondelka masło lub olej kokosowy i czekamy, aż tłuszcz się roztopi.
3. Do przypraw dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia!
4. Mleko przelewamy do kubka i kiedy ostygnie do temperatury 40 st. (będzie jeszcze ciepłe, ale już nie gorące) dodajemy miód (lub syrop klonowy).