W każdym indyjskim domu przygotowuje się tę miksturę nieco inaczej – na swój ulubiony sposób. Wy także możecie poeksperymentować z mocą herbaty, ilością oraz rodzajem dodatków i przypraw. Najpierw jednak wypróbujcie nasz przepis.
Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Masala chai (tea) – składniki:
- 200 ml wody
- łyżeczka mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- kilkanaście goździków
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- kilka ziarenek pieprzu
- laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
- 2-4 łyżki aromatycznej czarnej herbaty
- 400 ml mleka
- cukier (najlepiej trzcinowy) lub miód do smaku
Jak zrobić napój masala chai:
1. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut pod przykryciem.
2. Po tym czasie dodajemy herbatę i gotujemy 5-7 minut mleko, następnie do herbacianego odwaru dolewamy mleko, cukier do smaku, napój doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień.
3. Tak przygotowaną herbatę przelewany przez sitko do dzbanka, a następnie do szklaneczek lub kubków.