W każdym indyjskim domu przygotowuje się tę miksturę nieco inaczej – na swój ulubiony sposób. Wy także możecie poeksperymentować z mocą herbaty, ilością oraz rodzajem dodatków i przypraw.  Najpierw jednak wypróbujcie nasz przepis.

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Masala chai (tea) – składniki:

  • 200 ml wody
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • kilkanaście goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • kilka ziarenek pieprzu
  • laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki aromatycznej czarnej herbaty
  • 400 ml mleka
  • cukier (najlepiej trzcinowy) lub miód do smaku

Jak zrobić napój masala chai:

1. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy i gotujemy ok. 2 minut pod przykryciem.

2. Po tym czasie dodajemy herbatę i gotujemy 5-7 minut mleko, następnie do herbacianego odwaru dolewamy mleko, cukier do smaku, napój doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień.

3. Tak przygotowaną herbatę przelewany przez sitko do dzbanka, a następnie do szklaneczek lub kubków.