Rozgrzewający sok jabłkowy

Napój gorące jabłko
Napój gorące jabłkoshutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Gorące jabłko – składniki:

  • litr tłoczonego na zimno soku jabłkowego ( w wersji dla dorosłych może być cydr)
  • 2-3 laski cynamonu
  • 4-5 goździków
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • miód
  • jabłko i cytryna pokrojone w plasterki

1. W rondlu podgrzewamy sok razem z cynamonem i goździkami. Kiedy będzie gorący, zdejmujemy z ognia. Słodzimy miodem.

2. Umyte jabłko i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wkładamy do szklanek, zalewamy gorącym sokiem, podajemy.

Napój imbirowy z miodem, cytryną i pieprzem cayenne

Napój imbirowy
Napój imbirowyFot. Shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut

Napój imbirowy z miodem, cytryną i pieprzem cayenne – składniki:

  • kawałek imbiru (4-5 cm)
  • litr wody
  • łyżka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne

Dodatki do wyboru:

  • laska cynamonu 
  • 3-4 goździki
  • plasterki pomarańczy

Jak zrobić napój imbirowy z miodem, cytryną i pieprzem cayenne

1. Kłącze imbiru myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o małych oczkach, trąc równolegle do włókien.

2. Imbir zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Kiedy temperatura napoju będzie odpowiednia do picia, dodajemy miód i sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu cayenne. 

Zielona herbata z rozmarynem

Rozgrzewająca zielona herbata z rozmarynem
Rozgrzewająca zielona herbata z rozmarynemFot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Zielona herbata z rozmarynem – składniki:

  • zielona herbata (dobrej jakości w saszetce lub sypana umieszczona w zaparzarce)
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki miodu*
  • 8 plasterków cytryny

Jak przygotować zieloną herbatę z rozmarynem:

1. Cztery zielone herbaty zalewamy wodą o temperaturze 70 st.

2. Po chwili do każdej szklanki wrzucamy gałązkę rozmarynu.

3. Czekamy, aż napój ostygnie do temperatury 40 st., dodajemy miód i mieszamy.

4. Cytrynę myjemy, kroimy na średniej grubości plastry i dodajemy do herbaty.

*Miodu nie dodawajmy do gorącej herbaty. W wysokiej temperaturze traci swoje właściwości bakteriobójcze.

Świąteczny napój żurawinowy

Świąteczny napój żurawinowy
Świąteczny napój żurawinowyFot. Shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

Świąteczny napój żurawinowy – składniki:

  • 300 g żurawiny o dużych owocach*
  • 3-4 jabłka
  • 1,5 litra wody
  • laska cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • kilka goździków
  • miód do smaku

1. Żurawinę myjemy i wrzucamy do garnka.

2. Jabłka myjemy, kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, anyż, goździki i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

3. Zdejmujemy z ognia, słodzimy miodem. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno.

* Do przygotowania takiego kompotu możecie użyć zarówno żurawiny świeżej, jak i mrożonej. Jest ona dość kwaśna i cierpka, dlatego dla zrównoważenia smaku napój dosładzamy miodem. Jeśli owoce w trakcie gotowania się rozpadną, można je przetrzeć przez sito i dodać do kompotu lub poddusić z dodatkiem cukru (lub miodu) i korzennych przypraw i podać jako dodatek, na przykład do świątecznych mięs.

Grzane wino z cynamonem i pomarańczą

Grzane wino
Grzane winoFot. Shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut

Grzane wino z cynamonem i pomarańczą – składniki:

  • pomarańcza
  • 4 ziarna kardamonu
  • 4-5 goździków
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • butelka czerwonego wina (750 ml)
  • 350 ml wody
  • 3-4 łyżki miodu

Jak przygotować grzane wino z cynamonem i pomarańczą:

1. Pomarańczę szorujemy i kroimy w cząstki lub plasterki.

2. Przyprawy podgrzewamy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.

3. W garnku na małym ogniu podgrzewamy wino, podprażone przyprawy i wodę. Nie dopuszczamy do wrzenia!

4. Kiedy będzie gorące, zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz kawałki pomarańczy. Mieszamy i podajemy.