Rozgrzewający sok jabłkowy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Gorące jabłko – składniki:
- litr tłoczonego na zimno soku jabłkowego ( w wersji dla dorosłych może być cydr)
- 2-3 laski cynamonu
- 4-5 goździków
- gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
- miód
- jabłko i cytryna pokrojone w plasterki
1. W rondlu podgrzewamy sok razem z cynamonem i goździkami. Kiedy będzie gorący, zdejmujemy z ognia. Słodzimy miodem.
2. Umyte jabłko i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wkładamy do szklanek, zalewamy gorącym sokiem, podajemy.
Napój imbirowy z miodem, cytryną i pieprzem cayenne
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Napój imbirowy z miodem, cytryną i pieprzem cayenne – składniki:
- kawałek imbiru (4-5 cm)
- litr wody
- łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
Dodatki do wyboru:
- laska cynamonu
- 3-4 goździki
- plasterki pomarańczy
Jak zrobić napój imbirowy z miodem, cytryną i pieprzem cayenne
1. Kłącze imbiru myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o małych oczkach, trąc równolegle do włókien.
2. Imbir zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Kiedy temperatura napoju będzie odpowiednia do picia, dodajemy miód i sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu cayenne.
Zielona herbata z rozmarynem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Zielona herbata z rozmarynem – składniki:
- zielona herbata (dobrej jakości w saszetce lub sypana umieszczona w zaparzarce)
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 łyżki miodu*
- 8 plasterków cytryny
Jak przygotować zieloną herbatę z rozmarynem:
1. Cztery zielone herbaty zalewamy wodą o temperaturze 70 st.
2. Po chwili do każdej szklanki wrzucamy gałązkę rozmarynu.
3. Czekamy, aż napój ostygnie do temperatury 40 st., dodajemy miód i mieszamy.
4. Cytrynę myjemy, kroimy na średniej grubości plastry i dodajemy do herbaty.
*Miodu nie dodawajmy do gorącej herbaty. W wysokiej temperaturze traci swoje właściwości bakteriobójcze.
Świąteczny napój żurawinowy
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut
Świąteczny napój żurawinowy – składniki:
- 300 g żurawiny o dużych owocach*
- 3-4 jabłka
- 1,5 litra wody
- laska cynamonu
- 2-3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
- kilka goździków
- miód do smaku
1. Żurawinę myjemy i wrzucamy do garnka.
2. Jabłka myjemy, kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, anyż, goździki i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
3. Zdejmujemy z ognia, słodzimy miodem. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno.
* Do przygotowania takiego kompotu możecie użyć zarówno żurawiny świeżej, jak i mrożonej. Jest ona dość kwaśna i cierpka, dlatego dla zrównoważenia smaku napój dosładzamy miodem. Jeśli owoce w trakcie gotowania się rozpadną, można je przetrzeć przez sito i dodać do kompotu lub poddusić z dodatkiem cukru (lub miodu) i korzennych przypraw i podać jako dodatek, na przykład do świątecznych mięs.
Grzane wino z cynamonem i pomarańczą
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Grzane wino z cynamonem i pomarańczą – składniki:
- pomarańcza
- 4 ziarna kardamonu
- 4-5 goździków
- laska cynamonu
- laska wanilii
- gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
- butelka czerwonego wina (750 ml)
- 350 ml wody
- 3-4 łyżki miodu
Jak przygotować grzane wino z cynamonem i pomarańczą:
1. Pomarańczę szorujemy i kroimy w cząstki lub plasterki.
2. Przyprawy podgrzewamy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
3. W garnku na małym ogniu podgrzewamy wino, podprażone przyprawy i wodę. Nie dopuszczamy do wrzenia!
4. Kiedy będzie gorące, zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz kawałki pomarańczy. Mieszamy i podajemy.