Mamy dla was 7 przepisów na warzywa w płynie. Czasem z niewielkim dodatkiem owoców i ziół. To prawdziwe bomby witaminowe, dodające energii i podnoszące odporność... a przy okazji sycące i smaczne. Ich przygotowanie zajmie kilka chwil.

Warzywne i owocowe smoothies (musy)

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Smoothie ogórkowe – składniki:

  • 2 ogórki
  • garść groszku lub łodyga selera naciowego
  • 150 ml wody mineralnej

Dodatki do smaku:

sól, pieprz, mięta lub koperek, sok z cytryny

Smoothie pomidorowe – składniki:

  • liść czerwonej kapusty
  • 2-3 pomidory
  • marchewka

Dodatki do smaku:

  • czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz

Smoothie owocowe – składniki:

  • melon
  • gruszka lub jabłko
  • 2 pomarańcze (obrane i oczyszczone z błonek – albedo)
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatki do smaku:

  • kawałek imbiru, chili, miód

Jak zrobić smoothie:

Wszystkie składniki miksujemy blenderem i doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Przepisy: Ewa Wagner

Koktajl szpinakowy z awokado i jabłkiem

Zielone koktajle dodają zdrowia i urody
Zielone koktajle dodają zdrowia i urodyshutterstock.com

Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut

Koktajl szpinakowy z awokado i jabłkiem – składniki:

  • 2 garści posiekanego szpinaku
  • miąższ małego, dojrzałego awokado lub pół dużego
  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek

Jak zrobić koktajl szpinakowy z awokado i jabłkiem:

1. Miksujemy szpinak z awokado oraz sokiem jabłkowym (jeśli nie mamy świeżo wyciskanego domowego soku, użyjmy ekologicznego soku ze sklepu).

2. Gotowy witaminowy koktajl rozlewamy do szklanek i natychmiast podajemy, aby sok się nie rozwarstwił.
Przepis: Honorata Piwowarska

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem
Sok marchewkowo-jabłkowy z imbiremFot. Shutterstock

Na 2 litry soku
Przygotowanie: 25 minut

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem – składniki:

  • 2-2,5 kg jabłek
  • 1,5-2 kg soczystej marchewki
  • kłącze imbiru (ok. 4-5 cm)

Jak zrobić sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem:

1. Jabłka myjemy, obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie wyciskamy sok z imbiru.

2. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby smaki się połączyły.
Przepis: Ewa Wagner

Energetyczny zielony koktajl

Energetyczny zielony koktajl
Energetyczny zielony koktajlFot. Shutterstock

Przepis dla 2 osób
Przygotowania: 5-10 minut

Energetyczny zielony koktajl – składniki:

  • 40 g orzechów włoskich
  • 120 g banana
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 4 łyżki liści pietruszki
  • 100 g szpinaku
  • 60 ml soku z cytryny
  • 300 g jogurtu naturalnego – skyr

Jak zrobić zielony koktajl energetyczny:

1. Wszystkie składniki razem blendujemy, przelewamy do szklanek i pijemy.
Przepis: Aurelia Grzywacz, dietetyk

Koktajl z ogórka i pomidora z chrzanem

Koktajl z ogórka i pomidora z chrzanem
Koktajl z ogórka i pomidora z chrzanemshutterstock.com

Na 2-4 porcje
Przygotowanie: ok. 15 minut

Koktajl z ogórka i pomidora z chrzanem – składniki:

  • długi ogórek
  • 500 ml soku pomidorowego (ze świeżych pomidorów lub gotowego soku ze sklepu)
  • łyżka startego korzenia chrzanu
  • 250 ml soku z marchewki (domowego lub świeżego ze sklepu)
  • po szczypcie cukru, soli i pieprzu
  • kilka kropli soku z cytryny
  • łyżeczka sosu worcester

Jak zrobić koktajl z ogórka i pomidorów z chrzanem:

1. Umytego, obranego ogórka kroimy w kostkę i miksujemy z sokiem pomidorowym.

2. Dodajemy chrzan, sok z marchewki oraz przyprawy.

3. Przelewamy do szklanek, podajemy.
Przepis: Ewa Wagner