Mamy dla was 7 przepisów na warzywa w płynie. Czasem z niewielkim dodatkiem owoców i ziół. To prawdziwe bomby witaminowe, dodające energii i podnoszące odporność... a przy okazji sycące i smaczne. Ich przygotowanie zajmie kilka chwil.
Warzywne i owocowe smoothies (musy)
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut
Smoothie ogórkowe – składniki:
- 2 ogórki
- garść groszku lub łodyga selera naciowego
- 150 ml wody mineralnej
Dodatki do smaku:
sól, pieprz, mięta lub koperek, sok z cytryny
Smoothie pomidorowe – składniki:
- liść czerwonej kapusty
- 2-3 pomidory
- marchewka
Dodatki do smaku:
- czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz
Smoothie owocowe – składniki:
- melon
- gruszka lub jabłko
- 2 pomarańcze (obrane i oczyszczone z błonek – albedo)
- sok z 1/2 cytryny
Dodatki do smaku:
- kawałek imbiru, chili, miód
Jak zrobić smoothie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem i doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Przepisy: Ewa Wagner
Koktajl szpinakowy z awokado i jabłkiem
Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut
Koktajl szpinakowy z awokado i jabłkiem – składniki:
- 2 garści posiekanego szpinaku
- miąższ małego, dojrzałego awokado lub pół dużego
- 400 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek
Jak zrobić koktajl szpinakowy z awokado i jabłkiem:
1. Miksujemy szpinak z awokado oraz sokiem jabłkowym (jeśli nie mamy świeżo wyciskanego domowego soku, użyjmy ekologicznego soku ze sklepu).
2. Gotowy witaminowy koktajl rozlewamy do szklanek i natychmiast podajemy, aby sok się nie rozwarstwił.
Przepis: Honorata Piwowarska
Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem
Na 2 litry soku
Przygotowanie: 25 minut
Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem – składniki:
- 2-2,5 kg jabłek
- 1,5-2 kg soczystej marchewki
- kłącze imbiru (ok. 4-5 cm)
Jak zrobić sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem:
1. Jabłka myjemy, obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę. Następnie wyciskamy sok z imbiru.
2. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby smaki się połączyły.
Przepis: Ewa Wagner
Energetyczny zielony koktajl
Przepis dla 2 osób
Przygotowania: 5-10 minut
Energetyczny zielony koktajl – składniki:
- 40 g orzechów włoskich
- 120 g banana
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 4 łyżki liści pietruszki
- 100 g szpinaku
- 60 ml soku z cytryny
- 300 g jogurtu naturalnego – skyr
Jak zrobić zielony koktajl energetyczny:
1. Wszystkie składniki razem blendujemy, przelewamy do szklanek i pijemy.
Przepis: Aurelia Grzywacz, dietetyk
Koktajl z ogórka i pomidora z chrzanem
Na 2-4 porcje
Przygotowanie: ok. 15 minut
Koktajl z ogórka i pomidora z chrzanem – składniki:
- długi ogórek
- 500 ml soku pomidorowego (ze świeżych pomidorów lub gotowego soku ze sklepu)
- łyżka startego korzenia chrzanu
- 250 ml soku z marchewki (domowego lub świeżego ze sklepu)
- po szczypcie cukru, soli i pieprzu
- kilka kropli soku z cytryny
- łyżeczka sosu worcester
Jak zrobić koktajl z ogórka i pomidorów z chrzanem:
1. Umytego, obranego ogórka kroimy w kostkę i miksujemy z sokiem pomidorowym.
2. Dodajemy chrzan, sok z marchewki oraz przyprawy.
3. Przelewamy do szklanek, podajemy.
Przepis: Ewa Wagner