Cynamonki lepsze niż te kupione w cukierni zrobimy, wyrabiając najpierw proste drożdżowe ciasto, które pozostawiamy przez godzinę do wyrośnięcia. Następnie nadziewamy, formujemy i dekorujemy ślimaczki, odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia i pieczemy.

Na 8-10 cynamonek
Czas: przygotowanie 20 minut,
wyrastanie i formowanie bułeczek 2 godziny,
pieczenie 25 minut

Cynamonki – składniki na 6-8 bułeczek:

Na ciasto:

  • 80 g masła
  • 280 g mąki pszennej typ 500-550 plus do podsypania
  • 90 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży (opakowanie)
  • jajko
  • 60 g cukru
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki ciepłej wody (ok. 30 ml)

Na nadzienie:

  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g cukru, np. trzcinowego
  • łyżka cynamonu (ok. 6 g)

Do posmarowania i dekoracji:

  • żółtko
  • łyżka mleka (opcjonalnie)
  • cukier kryształ lub perlisty 

Cynamonki – przepis krok po kroku:

1. Przygotowujemy składniki. Wszystkie produkty do przygotowania drożdżowego ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed przystąpieniem do pracy wyjmujemy z lodówki jajka. Następnie w rondelku roztapiamy masło i odstawiamy, żeby wystygło. Ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut, aż masa zacznie się pienić (jeżeli używamy drożdży instant, możemy ten krok pominąć i dodać je prosto do mąki).

2. Robimy ciasto. W misce łączymy resztę mąki, cukru, jajko, wodę oraz zaczyn, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem), dodajemy sól oraz partiami masło i wyrabiamy 8-10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Jeśli jest zbyt rzadkie – dajemy mu odpocząć 10-15 minut i jeżeli nadal jest klejące, dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki i wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

3. Formujemy bułeczki. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat, rozwałkowujemy w prostokąt (ok. 25 na 35 cm), smarujemy pastą przygotowaną z masła wymieszanego z cukrem i cynamonem (możemy też ciasto najpierw posmarować samym masłem i potem posypać cynamonem oraz cukrem), zwijamy w rulon jak roladę, kroimy na 8-10 plastrów, układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

4. Pieczemy cynamonki. Kiedy bułeczki wyrastają, rozgrzewamy piekarnik do 170 st. (góra-dół). Gotowe cynamonki smarujemy żółtkiem (opcjonalnie wymieszanym z mlekiem), posypujemy cukrem i pieczemy 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.