Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 55 minut
Jabłkowa tarta z bezą – składniki:
Na kruche ciasto:
- 175 g mąki
- szczypta soli
- 85 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 90 g masła
- 2 żółtka
Na masę jabłkową:
- 3/4 szklanki orzechów (włoskich, pekan)
- 2 jabłka (najlepsza będzie szara reneta)
- 4 łyżki cukru
- łyżka suszonego berberysu (opcjonalnie)
- 2 łyżki suszonej miechunki (opcjonalnie)
Na bezę jabłkową:
- 60 ml soku jabłkowego
- 260 g cukru
- 4 białka
- termometr kuchenny
Jak zrobić tartę z jabłkami i bezą:
1. Na kruche ciasto wszystkie składniki szybko ucieramy, aż powstanie kruszonka, a następnie zagniatamy. Ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, orzechy, berberys i miechunkę (opcjonalnie). Dusimy, aż jabłka zmiękną i odparuje sok. Studzimy.
3. Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i podpiekamy 12 minut. Zdejmujemy papier z fasolą, na ciasto wykładamy masę jabłkową. Pieczemy 10 minut.
4. Na bezę podgrzewamy sok jabłkowy z cukrem do temperatury 118 st.* Zaczynamy ubijać białka. Gdy syrop osiągnie 120 st., stopniowo wlewamy go do białek, cały czas miksując. Masę bezową ubijamy 8-10 minut, aż ostygnie.
5. Rozsmarowujemy ją na tarcie, pieczemy 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. (beza powinna się lekko zrumienić).
6. Ciasto studzimy i kroimy.
Przepis Marieta Marecka
*Jeśli nie mamy termometru kuchennego, możemy spróbować oszacować temperaturę syropu w przybliżeniu – syrop podgrzany do temperatury 118 st. staje się wyraźnie gęsty.
