Na 12 porcji (blacha do tarty o rozmiarze ok. 24 cm)
Przygotowanie: 40 minut plus 30 minut schładzanie ciasta oraz schładzanie kremu
Tarta malinowa z kremem cytrynowym – składniki:
Ciasto do tarty:
- 120 g masła
- 200 g mąki plus do oprószenia stolnicy
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- żółtko
- 2 łyżki lodowatej wody
Na krem:
- sok i skórka otarta z 3 cytryn
- 3 jajka o temperaturze pokojowej plus 5 żółtek
- 150 g brązowego cukru (może być też biały)
- 125 g masła
Do dekoracji tarty:
- 250 g świeżych malin
- cukier puder
Jak zrobić tartę z kremem cytrynowym i malinami:
1. Robimy ciasto. Zagniatamy lub miksujemy masło z mąką, cukrem, solą, żółtkiem oraz wodą (niezbyt długo, żeby ciasto nie zrobiło się twarde!). Z jednolitego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą lub umieszczamy je w woreczku strunowym i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. Wkładamy ciasto do formy, dociskamy do spodu i brzegów. Ścinamy wystające brzegi ciasta.
3. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem albo fasolą, pieczemy 10-12 minut. Po tym czasie usuwamy groch oraz papier i dopiekamy spód jeszcze 7-8 minut, aż nabierze złotego koloru. Studzimy.
4. Robimy krem. Cytryny dokładnie myjemy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok (powinno go być ok. 200-220 ml) i przelewamy go przez sitko do rondla.
5. W rondlu mieszamy trzepaczką sok, skórkę z cytryny, jajka, żółtka oraz cukier.
6. Podgrzewamy, mieszając na niewielkim ogniu, aż krem nieco zgęstnieje. Następnie dodajemy pokrojone masło i cały czas mieszamy do momentu, aż pojawią się bąbelki, wtedy gotujemy jeszcze chwilę, aż krem zgęstnieje, odstawiamy, żeby trochę ostygł.
6.Krem przelewamy na tartę, a gdy całkiem wystygnie, wstawiamy formę do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
7. Przed podaniem na wierzchu tarty układamy maliny i na koniec oprószamy deser cukrem pudrem.