Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Sernik rabarbarowy na zimno z wodą różaną – składniki:

Na spód:

  • 200 g herbatników
  • 40 g masła roztopionego
  • 50 ml mleka

Na masę serową:

  • 800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 200 g mascarpone
  • łyżeczka kardamonu
  • 100 g konfitury różanej
  • 2 łyżki wody różanej
  • 50 g cukru (lub więcej)
  • 15 g żelatyny w proszku

Na dekorację:

  • 1 kg rabarbaru*
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • płatki róż do ozdoby

Jak zrobić sernik na zimno z rabarbarem i wodą różaną:

1. Na spód: herbatniki blendujemy w malakserze na drobny piasek, mieszamy z roztopionym masłem oraz mlekiem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.

2. Na masę serową: twaróg mieszamy z mascarpone, kardamonem, konfiturą i wodą różaną oraz cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i powoli wlewamy do masy, mieszając. Masę przelewamy na spód i wkładamy do lodówki na noc.

3. Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2 cm i mieszamy z cukrem, kardamonem i mąką ziemniaczaną. Pieczemy na blasze 20 minut w 190 st. i studzimy. Tuż przed podaniem sernik dekorujemy pieczonym rabarbarem.

 *Zamiast rabarbaru albo dodatkowo możecie użyć świeżych owoców sezonowych – takich jak truskawki, jagody, porzeczki czy maliny. Można je poddusić lub dodać świeże. Poza sezonem świetnie sprawdzą się też granat, mango czy pomarańcze.