Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Sernik rabarbarowy na zimno z wodą różaną – składniki:
Na spód:
- 200 g herbatników
- 40 g masła roztopionego
- 50 ml mleka
Na masę serową:
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 200 g mascarpone
- łyżeczka kardamonu
- 100 g konfitury różanej
- 2 łyżki wody różanej
- 50 g cukru (lub więcej)
- 15 g żelatyny w proszku
Na dekorację:
- 1 kg rabarbaru*
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- płatki róż do ozdoby
Jak zrobić sernik na zimno z rabarbarem i wodą różaną:
1. Na spód: herbatniki blendujemy w malakserze na drobny piasek, mieszamy z roztopionym masłem oraz mlekiem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
2. Na masę serową: twaróg mieszamy z mascarpone, kardamonem, konfiturą i wodą różaną oraz cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i powoli wlewamy do masy, mieszając. Masę przelewamy na spód i wkładamy do lodówki na noc.
3. Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2 cm i mieszamy z cukrem, kardamonem i mąką ziemniaczaną. Pieczemy na blasze 20 minut w 190 st. i studzimy. Tuż przed podaniem sernik dekorujemy pieczonym rabarbarem.
*Zamiast rabarbaru albo dodatkowo możecie użyć świeżych owoców sezonowych – takich jak truskawki, jagody, porzeczki czy maliny. Można je poddusić lub dodać świeże. Poza sezonem świetnie sprawdzą się też granat, mango czy pomarańcze.