Na 8 porcji
Przygotowanie: 80 minut

Rabarbarowy placek z bezą – składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • sól

Na nadzienie:

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Na bezę:

  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru

Jak zrobić rabarbarowy placek z bezą:

1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Rabarbar myjemy, osuszamy, w razie potrzeby (jeśli ma grube włókna) obieramy, kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem.

3. Dużą formę do tarty wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 200 st. Studzimy.

4. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Następnie na podpieczonym spodzie układamy rabarbar i na niego wykładamy sztywną pianę.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st., aż beza stanie się złota.