Na 8 porcji
Przygotowanie: 80 minut
Rabarbarowy placek z bezą – składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- sól
Na nadzienie:
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Na bezę:
- 3 białka
- 6 łyżek cukru
Jak zrobić rabarbarowy placek z bezą:
1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Rabarbar myjemy, osuszamy, w razie potrzeby (jeśli ma grube włókna) obieramy, kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem.
3. Dużą formę do tarty wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 200 st. Studzimy.
4. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Następnie na podpieczonym spodzie układamy rabarbar i na niego wykładamy sztywną pianę.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st., aż beza stanie się złota.