Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Truskawki pod kruszonką – składniki:
- 350 g truskawek
- 70 g masła plus do natłuszczenia żaroodpornych kokilek
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka cukru waniliowego
Jak zrobić owoce pod kruszonką:
1. Truskawki płuczemy, dokładnie osuszamy, odrywamy szypułki. Jeśli owoce są duże, kroimy je na pół lub na ćwiartki i układamy ścisło w wysmarowanych masłem 4 kokilkach lub w niewielkim naczyniu żaroodpornym.
2. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą, dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i palcami ucieramy z ciasta kruszonkę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st.
4. Sypkim ciastem przypominającym żwirek przykrywamy wierzch owoców w kokilkach, lekko dociskamy, wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 20-25 minut.
5. Deser podajemy od razu na gorąco, np. z kleksem śmietany lub z lodami albo na zimno.
Przepis na truskawki pod kruszonką – sprawdzone porady:
- W powyższy sposób możemy zapiekać najrozmaitsze owoce: jagody, porzeczki, rabarbar, maliny, jabłka, wiśnie, śliwki oraz ananasa.
- Podczas pieczenia owoce jagodowe puszczają dużo soku, dlatego jeśli chcemy, by nasza kruszonka była bardzo chrupiąca, do takich owoców jak truskawki, maliny czy porzeczki dodajmy trochę twardych owoców, np. jabłka, rabarbar czy gruszki. Według mnie najlepsze połączenie składników to:
– truskawki, rabarbar, cukier z prawdziwą wanilią;
– jabłka, maliny, syrop klonowy;
– śliwki, płatki migdałów, cukier trzcinowy;
– ananas, cukier trzcinowy, wiórki kokosowe;
– jabłka, suszona żurawina, cynamon lub kardamon – wersja zimowa.
Nie musi być pszenna: można użyć np. migdałowej:)
Na zdrowie!