Na 10-12 porcji
Przygotowanie: 40 minut

Keks – składniki:

  • 150 g ulubionych bakalii i kandyzowanych owoców
  • 250 g mąki plus płaska łyżeczka mąki do oprószenia bakalii
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g cukru pudru
  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić keks:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Bakalie siekamy, oprószamy łyżeczką mąki i mieszamy.

3. W misce mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem na małych obrotach, następnie do ciasta wbijamy jajka, cały czas miksując.

4. Do tej masy dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia, całość znów mieszamy mikserem.

5. Kiedy ciasto będzie gładkie, dorzucamy pokrojone bakalie, mieszamy szpatułką i przelewamy do keksówki.

6. Keks wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.