Na 10-12 porcji
Przygotowanie: 40 minut
Keks – składniki:
- 150 g ulubionych bakalii i kandyzowanych owoców
- 250 g mąki plus płaska łyżeczka mąki do oprószenia bakalii
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić keks:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Bakalie siekamy, oprószamy łyżeczką mąki i mieszamy.
3. W misce mikserem ucieramy masło z cukrem pudrem na małych obrotach, następnie do ciasta wbijamy jajka, cały czas miksując.
4. Do tej masy dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia, całość znów mieszamy mikserem.
5. Kiedy ciasto będzie gładkie, dorzucamy pokrojone bakalie, mieszamy szpatułką i przelewamy do keksówki.
6. Keks wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
oj tam, oj tam, nie psuj tej odrobiny przyjemności.
Sam sobie pan policz, skrupulancie.
Dużo kalorii. Suszone owoce to dużo cukru, plus jeszcze dodatkowy cukier, biała mąka, kostka masła…
Może i mało zdrowe, Ala za to jakie dobre…
"Produkt szkodliwy dla zdrowia, spożywać na własna odpowiedzialność, nie podawać dzieciom"
na każdym produkcie powinien być taki napis :D
Masz sporo racji, ale jakaś kategoryzacja musi być, dlatego zaznaczyłem w tym przypadku, że napis musi być duży ;)