Na 15 kawałków (na blachę o wymiarach 30 na 20 cm) lub na tortownicę o średnicy 24 cm
Przygotowanie: ok. 60 minut plus 100-140 minut wyrastanie ciasta 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki:

Na ciasto drożdżowe: 

  • 30 g świeżych drożdży 
  • 50 g cukru plus łyżka cukru do rabarbaru
  • 500 g mąki pszennej 
  • 250-300 ml mleka
  • 500 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła 

Jak zrobić proste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką: 

1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te produkty, które są w lodówce wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem.  

2. Najpierw robimy zaczyn. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, a kiedy zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy ok. 150 ml ciepłego mleka i dokładnie ucieramy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.  

3. W tym czasie rabarbar myjemy, osuszamy, w razie potrzeby obieramy, żeby nie miał twardych włókien, i kroimy na centymetrowe kawałki. Pokrojone łodygi przekładamy do miski, posypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy.

4. Na kruszonkę rozcieramy między palcami mąkę, cukier, sól i masło, żeby z ciasta powstało coś w rodzaju grubego piasku i wstawiamy go do lodówki. 

5. Pozostałą mąkę i mleko, jajka, żółtko, miękkie masło, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn drożdżowy przekładamy do dzieży miksera, montujemy hak do wyrabiania drożdżowego ciasta i mieszamy 8-10 minut, po tym czasie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 90-120 minut do wyrośnięcia. 

6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. Formę wykładamy papierem do pieczenia. 

7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Jeśli jest dość rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki, zagniatamy i przekładamy do formy. Na wierzchu ciasta układamy rabarbar, posypujemy go kruszonką i odstawiamy ciasto na 15-20 minut do wyrośnięcia.  

8. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy pieca!

9. Gotowy placek wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. 

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką – sprawdzone porady: 

  • Jeśli zaczyn przez 15 minut nie rośnie, to znaczy, że drożdże były zwietrzałe i trzeba zrobić nowy zaczyn z nowych drożdży.  
  • Do wypieków możemy używać drożdży świeżych lub suszonych. Drożdży suszonych dodajemy zawsze dwa razy mniej niż świeżych. 
  • Sól dodajemy dopiero do wyrabianego ciasta, bo spowalnia produkcję drożdży, a więc i wyrastanie.  
  • Ciasto drożdżowe powinno wyrastać dwukrotnie. Najpierw po wyrobieniu, a potem po uformowaniu go w kształt placka, bułeczki, pączka itp. Wyrastające ciasto należy przykryć ściereczką lub folią spożywczą, to zapobiegnie jego obsychaniu. 
  • Ciasto możemy zagnieść ręcznie, dosypując mąkę stopniowo, w miarę wyrabiania i pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz albo wyrabiać mikserem za pomocą haka. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy zrobione w nim palcem wklęśnięcie wraca do stanu pierwotnego. 
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to jeden z najpyszniejszych wypieków, ale zamiast rabarbaru możemy wykorzystać truskawki, jagody, wiśnie, brzoskwinie lub dodać mieszane owoce.