Na 15 kawałków (na blachę o wymiarach 30 na 20 cm) lub na tortownicę o średnicy 24 cm
Przygotowanie: ok. 60 minut plus 100-140 minut wyrastanie ciasta
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru plus łyżka cukru do rabarbaru
- 500 g mąki pszennej
- 250-300 ml mleka
- 500 g rabarbaru
- 2 jajka
- żółtko
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 80 g masła
Jak zrobić proste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką:
1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te produkty, które są w lodówce wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem.
2. Najpierw robimy zaczyn. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, a kiedy zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy ok. 150 ml ciepłego mleka i dokładnie ucieramy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
3. W tym czasie rabarbar myjemy, osuszamy, w razie potrzeby obieramy, żeby nie miał twardych włókien, i kroimy na centymetrowe kawałki. Pokrojone łodygi przekładamy do miski, posypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy.
4. Na kruszonkę rozcieramy między palcami mąkę, cukier, sól i masło, żeby z ciasta powstało coś w rodzaju grubego piasku i wstawiamy go do lodówki.
5. Pozostałą mąkę i mleko, jajka, żółtko, miękkie masło, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn drożdżowy przekładamy do dzieży miksera, montujemy hak do wyrabiania drożdżowego ciasta i mieszamy 8-10 minut, po tym czasie przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 90-120 minut do wyrośnięcia.
6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
7. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatamy. Jeśli jest dość rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki, zagniatamy i przekładamy do formy. Na wierzchu ciasta układamy rabarbar, posypujemy go kruszonką i odstawiamy ciasto na 15-20 minut do wyrośnięcia.
8. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy pieca!
9. Gotowy placek wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką – sprawdzone porady:
- Jeśli zaczyn przez 15 minut nie rośnie, to znaczy, że drożdże były zwietrzałe i trzeba zrobić nowy zaczyn z nowych drożdży.
- Do wypieków możemy używać drożdży świeżych lub suszonych. Drożdży suszonych dodajemy zawsze dwa razy mniej niż świeżych.
- Sól dodajemy dopiero do wyrabianego ciasta, bo spowalnia produkcję drożdży, a więc i wyrastanie.
- Ciasto drożdżowe powinno wyrastać dwukrotnie. Najpierw po wyrobieniu, a potem po uformowaniu go w kształt placka, bułeczki, pączka itp. Wyrastające ciasto należy przykryć ściereczką lub folią spożywczą, to zapobiegnie jego obsychaniu.
- Ciasto możemy zagnieść ręcznie, dosypując mąkę stopniowo, w miarę wyrabiania i pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz albo wyrabiać mikserem za pomocą haka. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy zrobione w nim palcem wklęśnięcie wraca do stanu pierwotnego.
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to jeden z najpyszniejszych wypieków, ale zamiast rabarbaru możemy wykorzystać truskawki, jagody, wiśnie, brzoskwinie lub dodać mieszane owoce.
Super!
Pytanie jak bardzo nietolerancyjną osobą jesteś, skoro nie potrafisz znieść faktu ze ktoś może lubić cos, czego Ty nie lubisz.
I musisz to wyrazić głośno, żeby wszyscy słyszeli.
Po co w ogóle czytałeś ten artykuł skoro jego zawartość jest jasno określona w tytule?
To chyba jakaś choroba, możliwie że są już na to leki albo terapie, skonsultuj się ze specjalistą zanim będzie za późno.
We wcześniejszej wypowiedzi nie ma nic na temat tego, że ktoś lubi, tylko że rabarbar jest "obrzydliwy". Przedmówczyni ma prawo do opinii, tak jak ty dałaś sobie prawo do opinii.
Poza tym twoja odpowiedź jest pełna agresji personalnej, jakieś sugestie, co do stanu psychicznego itp., podczas gdy wcześniejsza była agresywna najwyżej do rabarbaru.
Jak ktoś nie klaszcze, jak reszta uczestników wiecu, to nie daje powodu do napaści.
Umyj, potnij, wrzuć do dużego słoika, wlej wody, wsyp cukier.
Wsadź do mikrofalówki.
Koniec.
Pyszny napój.
Otóż rabarbar to jedna z najbardziej szkodliwych roślin wśród uznawanych za jadalne, zaraz obok szpinaku. Jeśli dodać do tego mąkę i cukier z ciasta, to taki przepis powinien być poprzedzony dużymi literami ostrzegającymi o szkodliwości dla zdrowia i zakazie podawania tej mieszanki udającej jedzenie dzieciom.
A szpinak czdmu?
Szpinak i rabarbar to jedne z najbogatszych źródeł szkodliwych szczawianów - 100g zawiera około 500-1000mg przy maksymalnej normie dziennej 250mg. Koktajle ze szpinaku i innych bardzo "zdrowych" zielonych warzyw liściastych potrafią doprowadzić do kamicy szczawianowej nerek albo nawet przewlekłej niewydolności dosłownie w ciągu kilku dni. Oczywiście smakosze nie poprzestają przecież na tych koktajlach i zjadają prócz tego mnóstwo szczawianów z innych produktów roślinnych i w efekcie przekraczają dopuszczalną normę wielokrotnie. W każdym razie nie polecam szczawianów, ale polecam zainteresować się tematem.
Tak myślałem, że o szczawianach będzie jak dopytam. Wystarczy neutralizować wapniem (nabiał). Dzienne normy są orientacyjne, bo nie uwzględniają zależności. Poza tym w gotowaniu część szczawianów się wypłukuje.