Na 12 porcji (forma o wymiarach 30 x 20 cm)
Przygotowanie: 45 minut plus schładzanie ciasta

Mazurek czekoladowy – składniki:

  • 200 g mąki pszennej krupczatki 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 250 g masła 
  • 20 g śmietany 18 proc. 
  • 2 żółtka 
  • 200 g ciemnej czekolady 
  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 200 ml śmietanki 30 proc. 
  • łyżka masła 
  • bakalie do dekoracji, np. suszone śliwki, migdały, orzechy laskowe 

Jak zrobić mazurek czekoladowy: 

1. Na spód: obie mąki przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cukier, sól i mieszamy suche składniki. 

2. Dobrze schłodzone masło kroimy w kostkę, rozkładamy na suchych składnikach i siekamy szerokim nożem. 

3. Nadal siekając, dodajemy żółtka oraz śmietanę, po czym szybko zagniatamy jednolite ciasto – nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, bo będzie twarde po upieczeniu.

4. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią do żywności i schładzamy co najmniej godzinę albo zostawiamy ciasto w lodówce przez całą noc.

5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 7 mm, wylepiamy ciastem formę 30 na 20 cm wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc też z ciasta ozdobny rant. 

6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Ciasto na mazurek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby spód się nie powybrzuszał i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy z pieca, gdy nabierze złocistego koloru. 

7. Na nadzienie: czekoladę kruszymy na bardzo małe kawałki i wkładamy do rondelka, który wstawiamy do większego rondla z gotującą się wodą, mieszamy, aż czekolada się roztopi. 

8. Do roztopionej czekolady dolewamy śmietankę i dorzucamy łyżkę masła. Cały czas mieszając, gotujemy polewę 15 minut, aż masa zgęstnieje. 

9. Gotową polewę wylewamy na upieczony kruchy spód, wyrównujemy i dekorujemy bakaliami.