Na 12 porcji (forma o wymiarach 30 x 20 cm)
Przygotowanie: 45 minut plus schładzanie ciasta
Mazurek czekoladowy – składniki:
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g masła
- 20 g śmietany 18 proc.
- 2 żółtka
- 200 g ciemnej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- łyżka masła
- bakalie do dekoracji, np. suszone śliwki, migdały, orzechy laskowe
Jak zrobić mazurek czekoladowy:
1. Na spód: obie mąki przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cukier, sól i mieszamy suche składniki.
2. Dobrze schłodzone masło kroimy w kostkę, rozkładamy na suchych składnikach i siekamy szerokim nożem.
3. Nadal siekając, dodajemy żółtka oraz śmietanę, po czym szybko zagniatamy jednolite ciasto – nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, bo będzie twarde po upieczeniu.
4. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią do żywności i schładzamy co najmniej godzinę albo zostawiamy ciasto w lodówce przez całą noc.
5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na delikatnie posypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość ok. 7 mm, wylepiamy ciastem formę 30 na 20 cm wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc też z ciasta ozdobny rant.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Ciasto na mazurek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby spód się nie powybrzuszał i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy z pieca, gdy nabierze złocistego koloru.
7. Na nadzienie: czekoladę kruszymy na bardzo małe kawałki i wkładamy do rondelka, który wstawiamy do większego rondla z gotującą się wodą, mieszamy, aż czekolada się roztopi.
8. Do roztopionej czekolady dolewamy śmietankę i dorzucamy łyżkę masła. Cały czas mieszając, gotujemy polewę 15 minut, aż masa zgęstnieje.
9. Gotową polewę wylewamy na upieczony kruchy spód, wyrównujemy i dekorujemy bakaliami.