Na ok. 25 ciasteczek
Przygotowanie: 45 minut plus schładzanie ciasta

Ciasteczka wielkanocne z lukrem – składniki: 

  • 2 jajka  
  • 200 g mąki pszennej tortowej  
  • 100 g mąki pszennej krupczatki 
  • 460 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżki lodowatej wody 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • syrop różany do zabarwienia lukru 

Jak zrobić ciasteczka wielkanocne:  

1. Jajka dokładnie myjemy. Żółtka oddzielamy od białek, przekładamy do miseczek, obie miseczki wstawiamy do lodówki, by jajka się schłodziły.

2. W tym czasie obie mąki przesiewamy razem ze 100 g cukru pudru na blat lub stolnicę, dodajemy sól oraz cukier waniliowy i robimy kopczyk. 

3. Zimne masło kroimy na kawałki, układamy na kopczyku z mąki, mieszamy, siekając wszystko szerokim nożem. Następnie dodajemy schłodzone żółtka, zimną wodę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. 

4. Z ciasta robimy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 30-60 minut do lodówki, żeby kruche ciasto się schłodziło.

5. Kiedy ciasto się schłodzi, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st., a blachę wykładamy papierem do pieczenia.  

6. Na delikatnie oprószonym mąką blacie (nie podsypujemy go dużą ilością mąki, bo ciasteczka staną się twarde) rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 6-7 milimetrów i z placka wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, np. w kształcie jajek, kurczaczków, zajączków. Z resztek ciasta znów zagniatamy kulę, schładzamy, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. 

7. Tak przygotowane ciasteczka wielkanocne przekładamy na blaszkę i pieczemy 10-15 minut, aż się zarumienią.

8. Ciasteczka zdejmujemy z blachy, układamy kolejną ich partię i pieczemy. Ciastka po upieczeniu studzimy. 

9. Robimy lukier królewski*: schłodzone białka jajek ucieramy z pozostałym przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita, gęsta, płynna masa. 

10. Dzielimy polewę na 3 części. Do jednej dodajemy kurkumę, która zabarwi lukier na żółty kolor. Do drugiej dolewamy odrobinę syropu barwiącego na różowo, np. różanego, pozostawiamy też część białego lukru bez dodatków (do barwienia lukru możemy też wykorzystać spożywcze barwniki).

11. Kolorowe polewy przekładamy do sztywnych foliowych woreczków i ścinamy w nich rogi, żeby powstała mała dziurka – lejek. Dekorujemy ciasteczka, zaczynając od brzegów, następnie wypełniamy lukrem środek ciastek.

Przepis na ciasteczka wielkanocne z lukrem – porady kucharzy: 

  • *Lukier królewski jest bardzo prosty do zrobienia, trzeba tylko użyć do niego mocno schłodzonych białek. Lukier najlepiej ucierać 8-10 minut za pomocą drewnianej łyżki albo miksować 5-7 minut końcówką do mieszania (nie do ubijania, bo lukier się niepotrzebnie napowietrzy), ustawiając urządzenie na wolne obroty. 
  • Gotowy lukier powinien być gładki, lśniący i tak gęsty, że nie spływa z umoczonej w nim łyżeczki, odwróconej wklęśnięciem do spodu. Jeśli polewa się na niej nie utrzymuje, dodajemy do lukru jeszcze więcej cukru pudru.