Na 12 porcji (forma o średnicy 21-23 cm)
Przygotowanie: ok. 2,5 godziny
Drożdżowa babka wielkanocna – składniki:
- 70 g rodzynek
- kieliszek rumu lub brandy
- 100 g masła plus masło do natłuszczenia formy
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 320 g pszennej mąki plus do formy
- 170 ml mleka
- szczypta soli
- 5 żółtek
- łyżeczka pasty z wanilii
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jak zrobić babkę drożdżową:
1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odsączamy, zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia.
2. Masło topimy w małym rondelku, odstawiamy, żeby przestygło.
3. Przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru (z odmierzonej wcześniej porcji) i ucieramy, aż staną się płynne. Następnie, także z odmierzonej wcześniej porcji, dorzucamy do zaczynu 2 łyżki mąki, wlewamy 3-4 łyżki ciepłego mleka (z odmierzonej porcji) i ucieramy na gładką masę. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
4. Do dużej dzieży miksera lub miski wsypujemy przesianą mąkę (2 łyżki mąki odkładamy do oprószenia ciasta), dodajemy żółtka, resztę mleka oraz cukier, sól, pastę z wanilii i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto hakiem lub dłonią ok. 10 minut.
5. Do ciasta wlewamy przestudzone masło i miksujemy (uwaga, z początku masło nie będzie chciało połączyć się z ciastem), następnie dodajemy dokładnie odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową, mieszamy, aż składniki się połączą.
6. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przygotowujemy formę w kształcie baby – natłuszczamy ją masłem i wysypujemy mąką.
7. Wyrośnięte ciasto oprószamy odłożoną wcześniej mąką, krótko wyrabiamy, przekładamy do formy wysmarowanej masłem, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-35 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.
8. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy wyrośniętą babkę i pieczemy ją ok. 30 minut.
9. Ciasto najpierw studzimy w formie, a po 10 minutach babkę wyciągamy z foremki i układamy na kratce.
Przepis na drożdżową babkę wielkanocną – sprawdzone porady:
- Babka wielkanocna na pewno się uda, jeśli precyzyjnie zważymy składniki na ciasto, dlatego przygotowując rozczyn, korzystajmy z odmierzonych już składników z listy i nie dodawajmy kolejnej porcji cukru, mąki i mleka.
- Babkę drożdżową możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z łyżeczką soku z cytryny.
- Babkę wielkanocną kroimy, gdy już całkowicie wystygnie, inaczej będzie się rwać!
Bo Murzynka już chyba nie? :(
Jak małą literą to można ;)