Na 12-14 porcji (forma o średnicy 21 cm)
Przygotowanie: 30 minut plus pieczenie

Wielkanocna babka piaskowa z kakao – składniki:

  • 200 g masła plus do formy 
  • 220 g mąki pszennej plus do formy 
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej 
  • szczypta soli 
  • 100 g cukru pudru 

Na polewę:

  • 100 masła 
  • 100 g czekolady deserowej 
  • 100 g czekolady mlecznej 

Jak zrobić babkę piaskową z kakao: 

1. Wszystkie składniki ciasta piaskowego powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed rozpoczęciem pracy, wyciągamy z lodówki te produkty na babkę, które się w niej znajdują. 

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. 

3. Masło przekładamy do miski i wraz z cukrem długo ucieramy mikserem, by powstała jasna, puchata masa – ucieramy nawet 15-20 minut, to sprawi, że ciasto będzie puszyste i wilgotne. 

4. Do masła wbijamy po kolei jajka i wciąż miksujemy. Masa może się zacząć rozwarstwiać, ale po paru minutach znów stanie się jednolita, szczególnie, gdy zaczniemy dodawać do niej mąkę. 

5. Do ucieranej masy wsypujemy po kolei mąkę, skrobię, kakao, proszek do pieczenia oraz sól, delikatnie mieszając ciasto za pomocą szpatułki. 

6. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 45 minut. Na końcu sprawdzamy za pomocą patyczka, czy się upiekło (po wyjęciu z ciasta powinien pozostać suchy).

7. Babkę piaskową studzimy w formie 10-15 minut, następnie wyciągamy z niej ciasto i pozostawiamy, aż całkiem wystygnie.

8. Na polewę masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. W tym czasie siekamy nożem na drobne kawałki obie czekolady i dodajemy do gorącego, roztopionego masła, cały czas mieszając polewę łyżką. Po 2-3 minutach z połączonych składników powstanie gładka, czekoladowa polewa – po lekkim ostudzeniu polewamy nią babkę.

Rada: Według tego samego przepisu możemy upiec wielkanocną babkę cytrynową. Wtedy do ciasta, zamiast kakao, dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny oraz połowę wyciśniętego z niej soku. Z pozostałego soku i cukru pudru przygotowujemy lukier. Łyżkę soku ucieramy z cukrem pudrem, dosypując go w trakcie mieszania, aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Polewamy nim babkę cytrynową. Dzięki tej dekoracji, babka nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale też dłużej pozostanie świeża i wilgotna.