Na 10 porcji
Przygotowanie: 50 minut plus chłodzenie ciasta

Mazurek różany z białą czekoladą – składniki:

Na ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki pszennej krupczatki 
  • 100 g cukru pudru 
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 żółtka 
  • sól 

Na masę różaną:

  • 200 g białej czekolady 
  • 2 łyżki masła 
  • 200 g konfitury różanej 
  • kilka łyżek syropu z płatków róży 
  • migdały 
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 
  • listki mięty lub melisy 
  • kawałek gorzkiej czekolady 

Jak zrobić wielkanocny mazurek różany z białą czekoladą: 

1. Z mąki, cukru, startego na wiórki masła, żółtek i soli zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą, chłodzimy godzinę w lodówce. 

2. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąty. Placki kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na jasnozłoty kolor. 

3. Przygotowujemy masę na mazurek różany. Białą czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. 2/3 masy rozsmarowujemy na upieczonych, przestudzonych kawałkach kruchego ciasta. Gdy polewa zastygnie, smarujemy mazurki różaną konfiturą.

4. Resztę masy czekoladowej ponownie topimy i dekorujemy oba ciasta, tworząc np. kratkę. Następnie polewamy mazurki smużkami syropu.

5. Zanim czekolada zastygnie, ozdabiamy według uznania migdałami, skórką pomarańczową, listkami mięty, tartą gorzką czekoladą.

Przepis na mazurek różany – porady kucharzy: 

  • Mazurek wielkanocny z masą różaną i białą czekoladą możemy też posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.  
  • Jeśli zależy nam na bardzo kruchutkim spodzie do mazurka wielkanocnego, przygotujmy go, używając tylko mąki krupczatki i dodając do ciasta żółtka ugotowane wcześniej na twardo i przetarte przez gęste sitko. 
  • Wielkanocny mazurek będzie wyglądał przepięknie, jeśli go udekorujemy prawdziwymi płatkami róż. Płatki wcześniej myjemy, osuszamy, smarujemy z obu stron za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem jajka i posypujemy cukrem. Potem płatki róż możemy oczywiście zjeść – są jadalne.