Na 10-12 osób (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Przygotowanie: 70 minut
Sernik z brzoskwiniami – składniki:
- 1 kg białego półtłustego sera (albo twarogu z wiaderka)
- 200 g masła plus do posmarowania tortownicy
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- sól
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- puszka brzoskwiń
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami:
1. Jeśli wykorzystujemy tradycyjny twaróg, to mielemy go w maszynce do mięsa (najlepiej dwa razy).
2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku.
3. Mieszając, dodajemy zmielony ser oraz budyń.
4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając łyżką.
6. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy, tak aby sięgała do 2-3 cm jej wysokości. Układamy na niej osączone z syropu brzoskwinie i przykrywamy resztą masy serowej.
7. Sernik pieczemy 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika!
8. Ciasto studzimy w piekarniku. Kiedy sernik będzie letni, wyciągamy go i kroimy na porcje.
Rada: smak sernika możemy wzbogacić, dodając do masy pokrojoną i usmażoną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy.