Na 10-12 osób (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Przygotowanie: 70 minut

Sernik z brzoskwiniami – składniki:

  • 1 kg białego półtłustego sera (albo twarogu z wiaderka)
  • 200 g masła plus do posmarowania tortownicy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • sól
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • puszka brzoskwiń

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami:

1. Jeśli wykorzystujemy tradycyjny twaróg, to mielemy go w maszynce do mięsa (najlepiej dwa razy).

2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku.

3. Mieszając, dodajemy zmielony ser oraz budyń.

4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.

5. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając łyżką.

6. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do posmarowanej masłem tortownicy, tak aby sięgała do 2-3 cm jej wysokości. Układamy na niej osączone z syropu brzoskwinie i przykrywamy resztą masy serowej.

7. Sernik pieczemy 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika!

8. Ciasto studzimy w piekarniku. Kiedy sernik będzie letni, wyciągamy go i kroimy na porcje.

Rada: smak sernika możemy wzbogacić, dodając do masy pokrojoną i usmażoną skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy.