Na tortownicę o średnicy 24 cm
Przygotowanie: 30 minut plus 2-3 godziny schładzanie
Sernik bez pieczenia z tartą czekoladą – składniki:
- 300 g masła
- 400 g cukru pudru
- 5 ugotowanych na twardo żółtek
- 1 kg półtłustego twarogu
- 1/2 l dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36-proc.
- kieliszek rumu (opcjonalnie)
- 150-200 g okrągłych miękkich biszkoptów
- tabliczka deserowej lub gorzkiej czekolady (np. 70-proc. kakao)
Jak zrobić sernik bez pieczenia z tartą czekoladą:
1. Masło ucieramy z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami.
2. Dodajemy 2-3-krotnie zmielony twaróg oraz rum (opcjonalnie) i miksujemy.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z twarogiem.
4. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wykładamy na nie masę serową, wyrównujemy wierzch.
5. Czekoladę ścieramy albo na tarce o dużych oczkach, albo nożem, zeskrobując kolejne wiórki, albo skrobaczką do warzyw (wtedy wyjdą nam dekoracyjne sprężynki).
6. Wierzch sernika posypujemy połową czekoladowych wiórków i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
7. Przed podaniem wyjmujemy sernik z lodówki, przekładamy na paterę, zdejmujemy obręcz i obsypujemy boki ciasta resztą startej czekolady.