Na tortownicę o średnicy 24 cm
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie 4-12 godzin

Sernik nowojorski – składniki:

Na spód:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g ciastek maślanych lub owsianych
  • 1/4 łyżeczki soli

Na masę twarogową:

  • 1 kg dobrego serka twarogowego (w oryginale serek śmietankowy typu philadelphia)
  • 200 ml śmietany 18-20-proc.
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 200 g białej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • owoce do dekoracji

Jak zrobić sernik nowojorski:

1. Tortownicę rozpinamy, na dnie formy rozkładamy papier do pieczenia i zapinamy foremkę, a następnie odcinamy nożyczkami zbędne kawałki papieru i uszczelniamy tortownicę z zewnątrz, owijając ją kilkakrotnie folią aluminiową.

2. Ciasteczka dokładnie kruszymy (blenderem, wałkiem do ciasta), mieszamy z solą oraz miękkim masłem i tak powstałą masę wykładamy na spód tortownicy, a jeśli wystarczy ciasta, to także na boki foremki. Masę ciasteczkową mocno uklepujemy i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. (funkcja pieczenia góra-dół).

4. Do miski przekładamy twaróg, śmietanę, cukier, pastę waniliową oraz skórkę z cytryny (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!) i miksujemy mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując, dodajemy też szczyptę soli, która nada ciastu charakterystyczny słonawy smak.

6. Masę serową przelewamy do formy, tortownicę wkładamy do większej blaszki wypełnionej gorącą wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy z sernikiem, całość wstawiamy na środkową półkę pieca, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 180 st.

7. Sernik pieczemy przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. i pieczemy 70 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy 10-15 minut, następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy  sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.  

9.  Sernik chłodzimy przez kilka godzin albo najlepiej przez całą noc w lodówce (szczelnie owinięty, żeby nie chłonął zapachów).

10. Na godzinę przed podaniem przygotowujemy polewę z białej czekolady: czekoladę kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, dolewamy mleko lub śmietankę i roztapiamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby czekolada się nie przypaliła.

11. Roztopioną czekoladą polewamy sernik i wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby polewa stężała.

12. Gotowy sernik dekorujemy owocami.