Na 12-14 kawałków (tortownica 24 cm)
Przygotowanie: 

Na blaty do tortu szwarcwaldzkiego:

  • 150 g miękkiego masła plus do formy
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 dużych jajek
  • 100 g czekolady 70%
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Na nadzienie:

  • 450 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek likieru wiśniowego

Na krem śmietanowy:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 750 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • czekolada deserowa
  • wiśnie w syropie

Jak zrobić tort szwarcwaldzki:

1. Na godzinę przed pieczeniem wszystkie składniki na ciasto, które są w lodówce wyjmujemy, by miały temperaturę pokojową.

2. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia.

3. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem tak długo, aż będzie puszyste i jasne (ok. 15 minut).

4. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym żółtku do masła, cały czas miksując.

5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej*, studzimy, dolewamy do masy jajecznej i miksujemy.

6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 st.

7. Do ciasta przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli i krótko mieszamy z masą jajeczną.

8. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

9. 1/3 piany dokładamy do ciasta i dokładnie mieszamy, żeby stało się luźniejsze. Następnie delikatnie dodajemy pozostałe białka i delikatnie mieszamy całość.

10. Masę wlewamy i wyrównujemy ciasto w tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest gotowe. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, zostawiamy w tortownicy na 5 minut, potem wykładamy na metalową kratkę i studzimy.

12. Na nadzienie wiśnie zagotowujemy ze 100 ml wody z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż sok nieco zgęstnieje, owoce odsączamy i studzimy. Pozostały sok mieszamy z 5 łyżkami likieru – potem będziemy tym ponczem nasączać tort.

13. Na krem śmietanowy żelatynę mieszamy z 60 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i powoli wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Bitą śmietanę wkładamy na 30 minut do lodówki, aby bardziej stężała.

14. Dobrze wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 blaty. Pierwszy układamy na paterze lub talerzu, na którym podamy tort, i nasączamy go ponczem. Wykładamy połowę duszonych wiśni – rozkładamy je dość równomiernie – następnie przykrywamy je 1/3 kremu śmietankowego. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność. Na koniec układamy ostatnią część tortu i nasączamy ją ponczem. 

15. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu śmietanowego. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy nią ciasto. Na wierzchu robimy rozetki ze śmietany (opcjonalnie) i układamy wokół brzegu tortu wiśnie koktajlowe.  

Przepis na tort szwarcwaldzki – sprawdzone porady:

  • Pracę nad tortem warto rozpocząć na dwa dni przed podaniem. Najpierw pieczemy ciasto na blaty – wtedy dobrze wystygnie i nie będzie się kruszyć przy krojeniu na blaty. Następnie składamy tort i wstawiamy go do lodówki, żeby warstwy dobrze się połączyły. Trzeciego dnia tort będzie idealny do podania.
  • *Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej:
    – do rondla wlewamy wodę, ale tylko do połowy wysokości garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, żeby woda tylko parowała;
    – w tym czasie gorzką czekoladę siekamy nożem na drobne kawałki – dzięki temu szybciej i równomierniej się roztopi;
    – posiekaną czekoladę przekładamy do metalowej miseczki wielkości rondla i stawiamy ją na parującym naczyniu, ale tak, żeby miska nie dotykała wody. Jeżeli nie mamy miski odpowiedniej wielkości, możemy wstawić naczynie na metalowe sitko i dopiero je ustawić wraz z miską nad wodą;
    – najpierw czekamy, żeby czekolada zaczęła się sama topić, więc jej nie mieszamy. Gdy już prawie cała się roztopi, zaczynamy ją mieszać, uważając, by do miski nie dostała się woda, bo wtedy czekolada się zwarzy, czyli rozwarstwi;
    – całkowicie roztopioną czekoladę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Tort szwarcwaldzki możemy też przygotować na blatach biszkoptowych na tort.
  • Jeżeli tort będą jadły dzieci, ciasto nasączamy samym sokiem z wiśni wymieszanym np. z kilkoma łyżkami soku pomarańczowego.