Na tortownicę o średnicy 22-24 cm
Przygotowanie: 2 godziny plus studzenie: 2-3 godziny

Sernik japoński – składniki:

  • 6 jajek 
  • 300 g kremowego serka kanapkowego
  • 100-150 g drobnego cukru 
  • 70 g miękkiego masła plus trochę do formy
  • 200 g śmietany 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 60 g mąki pszennej

Jak zrobić sernik japoński:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. (góra-dół). Tortownicę natłuszczamy i uszczelniamy od zewnątrz dwoma kawałkami folii aluminiowej złożonymi na krzyż. Do dużej formy żaroodpornej wlewamy wodę do połowy jej wysokości i wstawiamy do piekarnika.

2. Jajka rozbijamy i rozdzielamy białka od żółtek.  

3. W dużej misce miksujemy serek z cukrem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy żółtka, masło, następnie śmietanę, sok cytryny oraz mąkę. 

4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie, łączymy z masą twarogową. Masę przelewamy do tortownicy.  

5. Sernik wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy w parze 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. i pieczemy jeszcze 30 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na co najmniej 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki pieca i wyjmujemy formę z ciastem, wyjmujemy sernik z tortownicy i studzimy na kratce jeszcze 2-3 godziny.

6. Sernik możemy też piec w kąpieli wodnej – zabezpieczoną folią tortownicę wstawiamy do naczynia z gorącą wodą, tak żeby sięgała do 1/3 wysokości naczynia i pieczemy jak wyżej na środkowej półce.