Na 16-20 bułeczek
Przygotowanie: 110 minut

Drożdżówki z serem – składniki:

Na ciasto:

  • 125 g masła
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 250 ml mleka 3,2 proc.
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 550 g mąki

Nadzienie do drożdżówek:

  • 300 g twarogu
  • 80 g cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • jajko
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • garść posiekanych suszonych moreli lub namoczonych rodzynek

Jak zrobić drożdżówki z serem:

1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cynamon i mleko, podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże, odstawiamy na 5 minut.

2. Wsypujemy cukier, sól, dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, partiami wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto wyrosło.

3. Gdy podwoi objętość, zbijamy je pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy niewielkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne pół godziny, aż wyrosną.

4. W tym czasie robimy nadzienie, mieszając wszystkie składniki.

5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 225 st.

6. W bułeczkach robimy wgłębienia (dołki możemy zrobić pięścią, a jeszcze lepiej denkiem małej szklanki – będą ładniejsze i równe).

7. Drożdżówki smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem i do dołków nakładamy serowe nadzienie.

8. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.