Na 16-20 bułeczek
Przygotowanie: 110 minut
Drożdżówki z serem – składniki:
Na ciasto:
- 125 g masła
- płaska łyżeczka cynamonu
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 550 g mąki
Nadzienie do drożdżówek:
- 300 g twarogu
- 80 g cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- jajko
- skórka i sok z jednej cytryny
- garść posiekanych suszonych moreli lub namoczonych rodzynek
Jak zrobić drożdżówki z serem:
1. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cynamon i mleko, podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże, odstawiamy na 5 minut.
2. Wsypujemy cukier, sól, dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, partiami wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto wyrosło.
3. Gdy podwoi objętość, zbijamy je pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i formujemy niewielkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne pół godziny, aż wyrosną.
4. W tym czasie robimy nadzienie, mieszając wszystkie składniki.
5. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 225 st.
6. W bułeczkach robimy wgłębienia (dołki możemy zrobić pięścią, a jeszcze lepiej denkiem małej szklanki – będą ładniejsze i równe).
7. Drożdżówki smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem i do dołków nakładamy serowe nadzienie.
8. Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
zło to ktoś Tobie zrobil, wrzucajac takie bzdury do glowy