6 większych lub 12 małych babeczek
Przygotowanie: ok. 45 minut
Babeczki wielkanocne – składniki:
- 250 g masła plus do natłuszczania foremek
- 140 g mąki tortowej typ 450
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 150 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 130 g cukru pudru
- kolorowe gotowe posypki i czekoladowe lub cukrowe ozdoby
Jak zrobić wielkanocne słodkie babeczki:
1. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Mąkę i skrobię przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
4. Jajka ucieramy za pomocą miksera z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę.
5. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce suche składniki.
6. Na koniec powolutku wlewamy roztopione masło, 2 łyżki soku z cytryny, dorzucamy skórkę otartą z cytryny i mieszamy – ale niezbyt długo, żeby ciasto nie straciło puszystości.
7. Do natłuszczonych silikonowych foremek lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości.
8. Babeczki pieczemy 25-30 minut, aż się nabiorą złotego koloru. Sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone – jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że ciastka są gotowe. Jeżeli wilgotny, dopiekamy jeszcze kilka minut.
9. Babeczki studzimy w foremkach, a następnie delikatnie wyjmujemy je z foremek lub papilotek.
10. Przygotowujemy lukier: do miski wlewamy sok z cytryny i cały czas ucierając – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki – dorzucamy partiami przesiany cukier puder.
11. Na koniec gęstym, ale płynnym lukrem polewamy babeczki i dekorujemy je wybranymi ozdobami.
Przepis na beczki wielkanocne do koszyczka – sprawdzone porady:
- Wszystkie składniki na ucierane babeczki wielkanocne powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy na blat kuchenny te składniki, które są w lodówce.
- Babeczki wielkanocne najlepiej przechowywać w folii spożywczej, wtedy zachowają świeżość i będą wilgotne nawet przez 4-5 dni.