6 większych lub 12 małych babeczek
Przygotowanie: ok. 45 minut  

Babeczki wielkanocne – składniki:

  • 250 g masła plus do natłuszczania foremek 
  • 140 g mąki tortowej typ 450 
  • 80 g skrobi ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 
  • 150 g cukru 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny  

Do dekoracji:

  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 130 g cukru pudru 
  • kolorowe gotowe posypki i czekoladowe lub cukrowe ozdoby

Jak zrobić wielkanocne słodkie babeczki: 

1. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Mąkę i skrobię przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.

4. Jajka ucieramy za pomocą miksera z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. 

5. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce suche składniki. 

6. Na koniec powolutku wlewamy roztopione masło, 2 łyżki soku z cytryny, dorzucamy skórkę otartą z cytryny i mieszamy – ale niezbyt długo, żeby ciasto nie straciło puszystości. 

7. Do natłuszczonych silikonowych foremek lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. 

8. Babeczki pieczemy 25-30 minut, aż się nabiorą złotego koloru. Sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone – jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że ciastka są gotowe. Jeżeli wilgotny, dopiekamy jeszcze kilka minut.

9. Babeczki studzimy w foremkach, a następnie delikatnie wyjmujemy je z foremek lub papilotek.

10. Przygotowujemy lukier: do miski wlewamy sok z cytryny i cały czas ucierając – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki – dorzucamy partiami przesiany cukier puder. 

11. Na koniec gęstym, ale płynnym lukrem polewamy babeczki i dekorujemy je wybranymi ozdobami.

Przepis na beczki wielkanocne do koszyczka – sprawdzone porady: 

  • Wszystkie składniki na ucierane babeczki wielkanocne powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy na blat kuchenny te składniki, które są w lodówce.
  • Babeczki wielkanocne najlepiej przechowywać w folii spożywczej, wtedy zachowają świeżość i będą wilgotne nawet przez 4-5 dni.