Muffiny bananowe z sosem toffi
Na 6 sztuk
Przygotowanie: 60 minut
Muffiny bananowe z sosem toffi – składniki:
- 4 kruche krówki (cukierki)
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- jajko
- 2 dojrzałe banany
- 2/3 szklanki bitej śmietany
- 3-4 łyżki gotowego sosu toffi
Jak zrobić muffiny bananowe z sosem toffi:
1. Krówki kruszymy.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i rozgniecionego banana.
4, Dosypujemy mąkę i pokruszone krówki. Szybko mieszamy, by połączyć składniki – grudki w masie mogą pozostać.
5. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami.
6. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości.
7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy muffinki i studzimy je.
8. Na wystudzone babeczki nakładamy kleks bitej śmietany, łyżeczkę kremu karmelowego i po dwa plasterki banana.
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą
Na 12-14 babeczek
Przygotowanie: 100 minut
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą – składniki:
Na ciasto:
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 45 g dobrego kakao naturalnego
- po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 ml oleju o neutralnym smaku
- po 120 ml mleka (3,2%) i mocnej gorącej kawy
Na polewę:
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36-proc.)
- 6 saszetek herbaty earl grey
- 100 g cukru
- 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
- 150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
Do dekoracji:
- sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta
Jak zrobić czekoladowe babeczki z polewą herbacianą:
1. Nagrzewamy piekarnik do 170-180 st. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki.
2. Na ciasto: mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach).
3. Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach.
4. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej i pieczemy 20 minut – patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut.
5. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy.
6. W tym czasie robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę.
7. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy.
8. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki.
9. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.
Muffiny czekoladowe z kremem
Na 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Muffiny czekoladowe z kremem – składniki:
Na babeczki:
- 6 jajek
- 250 g deserowej czekolady
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 125 g masła
- łyżka likieru pomarańczowego lub łyżeczka aromatu pomarańczowego
- tłuszcz do formy
Na krem:
- cytryna
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki drobnego cukru
- łyżka likieru pomarańczowego
- 300 ml śmietanki 30 proc.
Jak zrobić muffiny czekoladowe z kremem:
1. Smarujemy tłuszczem dno wgłębień formy na muffiny lub formę wykładamy papierowymi lub silikonowymi foremkami.
2. Na babeczki rozbijamy 4 jajka, oddzielając żółtka od białek.
3. Czekoladę łamiemy i wraz z masłem roztapiamy w małym rondlu o grubym dnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo, wciąż ubijając, dodajemy 100 g cukru, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca.
6. Osobno miksujemy żółtka z pozostałym cukrem i całymi jajkami. Gdy składniki się połączą, wlewamy roztopioną czekoladę, likier i wszystko mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubitą pianę i ponownie delikatnie mieszamy.
7. Masę przekładamy do formy do muffinek. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy są wewnątrz upieczone).
8. Na krem śmietanowy szorujemy cytrynę, osuszamy i na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę, kroimy cytrynę na pół i wyciskamy sok. Wyciskamy sok z pomarańczy.
9. Do rondla o grubym dnie przelewamy sok z pomarańczy oraz z cytryny, a także jej startą skórkę, mieszamy z cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop i płyn zmniejszy objętość o połowę. Studzimy.
10. Ubijamy śmietanę i mieszamy ją z ostudzonym syropem cytrusowym i likierem.
11. Ciastka wyjmujemy z piekarnika (mogą się trochę zapaść). Napełniamy je kremem. Ozdabiamy wedle uznania.
Babeczki z szynką i serem
Na 12 sztuk
Przygotowanie: 30 minut
Babeczki z szynką i serem – składniki:
- duża cebula
- łyżka oleju
- 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 80 g roztopionego masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 6 plastrów wędzonej szynki
- tłuszcz do foremek
- 70 g sera najlepiej cheddara
Jak zrobić babeczki z szynką i serem:
1. Cebulę obieramy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, studzimy.
2. W misce mieszamy oba rodzaje przesianej mąki, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz.
3. W drugiej misce mieszamy jajka, mleko, roztopione masło i natkę pietruszki, dodajemy cebulkę wraz z tłuszczem i pokrojoną w kosteczkę szynkę.
4. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką, aż się połączą.
5. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem, nakładamy ciasto łyżką. Na każdej babeczce układamy trochę wiórków startego cheddara. Pieczemy 20-25 minut w temp. 200 st.
Muffinki z gruszkami i gorgonzolą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Muffinki z gruszkami i gorgonzolą – składniki:
- 2 gruszki (np. konferencje)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g obranych, zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g gorgonzoli
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g jogurtu
- 2 łyżeczki soli
Jak zrobić muffinki z gruszkami i gorgonzolą:
1. Gruszki myjemy (nie obieramy), kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kosteczkę o boku 1/2 cm. Dodajemy mąkę, migdały i proszek do pieczenia.
2. Gorgonzolę rozgniatamy widelcem, mieszamy z masłem, jajkami, jogurtem i solą. Łączymy z mąką z gruszkami, ale nie mieszamy za długo – ciasto powinno być grudkowate.
3. Napełniamy nim foremki na muffinki i pieczemy 25 minut w 180 st. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Deser musi być słodki