Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasto marchewkowe z krememFot. Shutterstock

Na tortownicę o średnicy 26 cm
Przygotowanie: 70 minut

Ciasto marchewkowe – składniki:

Na ciasto:

  • 3-4 marchewki (ok. 250 g)
  • ok. 100 g orzechów włoskich
  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 6 łyżek miodu, np. gryczanego
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 210 ml oleju rzepakowego

Na krem:

  • 100 g miękkiego masła plus łyżka masła do formy
  • 200 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 50 g cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto marchewkowe:

1. Marchewkę płuczemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odstawiamy.

2. Orzechy siekamy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Kilka zostawiamy w całości do dekoracji.

3. Masło wyjmujemy z lodówki. Kawałkiem masła natłuszczamy formę do pieczenia, a spód dodatkowo wykładamy papierem do pieczenia. Resztę masła na krem pozostawiamy na wierzchu, żeby zrobiło się miękkie.

4. Do miski wsypujemy suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i solą.

5. Do drugiej dużej miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem z miodem i cukrem z wanilią tak długo, aż masa jajeczna znacznie pojaśnieje (ok. 3 minuty).

6. Do masy jajecznej powoli, partiami, wlewamy olej, cały czas miksując – z jajek i oleju powstanie jednolita emulsja. Następnie, ciągle ubijając, stopniowo zaczynamy dodawać mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. W ten sposób powinno powstać dosyć gęste ciasto.

7. Na koniec do ciasta dorzucamy startą marchewkę oraz orzechy, delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy ciasto do foremki.

8. Marchwiaka pieczemy 45-55 minut w temperaturze 180 st. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest upieczony. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest wilgotny, placek dopiekamy jeszcze 7-10 minut. Ciasto studzimy.

9. Na krem: mięciutkie masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie, dodajemy po łyżeczce serek oraz cukier i ekstrakt waniliowy. Masło możemy też najpierw roztopić, nieco wystudzić i utrzeć je z serkiem, cukrem i ekstraktem. Oba sposoby są dobre.

10. Powstałym kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta, dekorujemy orzechami i schładzamy w lodówce.

Przepis na ciasto marchewkowe – sprawdzone porady:

  • Dobrym dodatkiem do ciasta marchewkowego jest też przyprawa do piernika, dzięki niej ciasto będzie miało oryginalny, bardzo wyrazisty smak.
  • Ciasto marchewkowe doskonale komponuje się z orzechami. Idealne są tu orzechu włoskie, ale świetne też będą orzechy pekan. Orzechy dodajemy od razu do ciasta albo robimy z nich dekorację – wierzch posypujemy orzechową posypką lub ozdabiamy połówkami orzechów.

Proste ciasto kakaowe murzynek

Ciasto 'Murzynek'
Ciasto 'Murzynek'Fot. Aneta Flis

Na tortownicę o średnicy 21-23 cm
Przygotowanie: 90 minut

Proste ciasto kakaowe – składniki:

  • 200 g masła plus do formy
  • 370 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 4 jajka
  • 365 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tarta bułka do wysypania tortownicy

Jak zrobić ciasto kakaowe:

1. Do rondelka wkładamy masło, zasypujemy cukrem, dolewamy 50 ml mleka i wsypujemy kakao. Na niezbyt dużym ogniu podgrzewamy, często mieszając. Gdy już cukier się rozpuści, odlewamy ok. 125 ml masy na polewę, resztę przelewamy do dzieży miksera, pozostawiamy do przestudzenia.

2. Oddzielamy żółtka od białek i zaczynamy nagrzewać piekarnik do 160 st.

3. Do masy kakaowej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i wlewamy pozostałe mleko, czyli 75 ml. Ucieramy całość, najlepiej w mikserze, aż masa będzie gładka.

4. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1/3 porcji białek dodajemy do masy kakaowej i krótko na małych obrotach łączymy z ciastem. Dodajemy kolejną porcję białka i za pomocą łopatki dokładnie łączymy. Dodajemy pozostałe białko i delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

5. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 45 minut (pieczemy do suchego patyczka).

6. Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie wyciągamy z formy i oblewamy polewą. Podajemy ostudzone, gdy polewa zastygnie.

Przepis na ciasto kakaowe (murzynek) – sprawdzone porady:

  • Jeśli przygotowana wcześniej polewa kakaowa stężeje lub stwardnieje, podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.
  • Ciasto po przestudzeniu, ale przed polaniem polewą, możemy przekroić i przełożyć ulubioną konfiturą, marmoladą, dżemem lub powidłami.

Szybkie ciasto ucierane z jabłkami

Placek z jabłkami
Placek z jabłkamiFot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Porcje: 12-15 (blaszka 30 na 20 cm)
Przygotowanie: ok. 20 minut plus 40 minut pieczenie 

Ciasto ucierane z jabłkami – składniki:

  • 3 jabłka, np. szara reneta, golden delicious, ligol 
  • masło i tarta bułka do formy 
  • 4 jajka – zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
  • 10 łyżek cukru 
  • 10 łyżek oleju rzepakowego 
  • 10 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • duża szczypta soli 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier puder do posypania owoców i ciasta 
  • cynamon (opcjonalnie) 

Jak zrobić szybkie ciasto z jabłkami: 

1. Formę do ciasta natłuszczamy masłem i wysypujemy tartą bułką.

2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st., włączając funkcję góra-dół. 

3. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem. 

4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy 10 łyżek cukru i miksujemy, aż powstanie jasna, puszysta masa. 

5. Następnie dodajemy 10 łyżek oleju i znów 2-3 minuty miksujemy, po czym dodajemy 10 łyżek mąki, sól, proszek do pieczenia i miksujemy całość jeszcze 2-3 minut.

6. Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy, na wierzchu ciasta równomiernie rozkładamy obrane cząstki jabłka i wstawiamy placek do piekarnika z na 40 minut.

7. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie suchy patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że placek jest gotowy, jeżeli jednak patyczek jest wciąż wilgotny, dopiekamy ciasto jeszcze 5-7 minut.

8. Ciasto studzimy i, jeśli chcemy, posypujemy je cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Przepis na ucierane ciasto z jabłkami z olejem – sprawdzone porady: 

  • Warto przypomnieć, że wszystkie składniki na ciasto ucierane z jabłkami powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy nasz placek na pewno dobrze wyrośnie i będzie puszysty.  
  • Według tego samego przepisu zrobimy ciasto z rabarbarem, z truskawkami, morelami, wiśniami, śliwkami czy gruszkami.