Na ok. 30 sztuk
Przygotowanie: 10 minut plus smażenie

Pączki serowe – składniki:

  • 250 g twarogu
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej plus do podsypywania
  • 1/3 łyżeczki soli
  • litr oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania pączków

Jak zrobić pączki serowe:

1. Twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy śmietanę, jajka, cukier oraz ekstrakt wanilinowy i mieszamy.

2. Następnie dorzucamy suche składniki: mąkę wymieszaną z sodą oraz sól i mieszamy.

3. Wstępnie wymieszane ciasto przekładamy na blat lub stolnicę podsypaną mąką i krótko zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, żeby masa jak najmniej kleiła się do rąk.

4. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki, formujemy z nich dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego – w razie potrzeby ręce możemy oprószyć mąką. Ciastka układamy na tacy.

5. Do szerokiego dużego rondla wlewamy olej i rozgrzewamy go do temperatury 180 st.*

6. Pączki smażymy partiami tak, żeby zachować między nimi odstęp, bo rosną, po ok. 1,5 minuty z każdej strony, wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym.

7. W tym samym oleju smażymy kolejne porcje pączków.

8. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

*Najlepiej jest zmierzyć temperaturę termometrem kuchennym, ale jeśli takiego nie mamy, to wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu niewielki kawałek ciasta i jeżeli od razu wypłynie i zacznie się lekko smażyć, to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.