Na ok. 30 sztuk
Przygotowanie: 10 minut plus smażenie
Pączki serowe – składniki:
- 250 g twarogu
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- 50 g cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g mąki pszennej plus do podsypywania
- 1/3 łyżeczki soli
- litr oleju roślinnego
- cukier puder do posypania pączków
Jak zrobić pączki serowe:
1. Twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy śmietanę, jajka, cukier oraz ekstrakt wanilinowy i mieszamy.
2. Następnie dorzucamy suche składniki: mąkę wymieszaną z sodą oraz sól i mieszamy.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
Znakomite pączki. Robię od kilkudziesięciu lat. Szybko. Zawsze się udają.
W piekarni, w której najczęściej kupuję chleb, takie pączuszki serowe są jednym z najszybciej schodzących towarów. Ja też je lubię.