Dla 4-6 osób (30-32 sztuki)
Przygotowanie: 60 minut plus marynowanie jabłek

Pączki z jabłkami – składniki:

  • 2 duże jabłka (np. renety)
  • sok z jednej pomarańczy
  • 100 ml wódki (w wersji dla dorosłych)
  • 60-100 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • skórka otarta z jednej limonki

Na ciasto:

  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciastek

Jak zrobić pączki z jabłkami:

1. Jabłka kroimy na ósemki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół. Owoce zalewamy wódką (opcjonalnie), sokiem z pomarańczy, dodajemy cukier, szczyptę mielonego cynamonu i skórkę otartą z limonki. Odstawiamy na 2 godziny, żeby jabłka przeszły smakiem i nabrały charakteru.

2. Przygotowujemy składniki na ciasto – wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te, które są w lodówce, wyjmujemy na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.

3. Rozcieramy drożdże z cukrem, łączymy z ciepłym mlekiem, jajkami, szczyptą soli i mąką. Dokładnie mieszamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (15-20 minut).

4. Zamarynowane jabłka osączamy i obtaczamy w cieście (ciasto jest dość rzadkie!).

5. Smażymy partiami w głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

6. Odsączamy na papierowym ręczniku, a gdy wystygną, oprószamy cukrem pudrem.

7. Podajemy z konfiturą – najlepiej żurawinową.

Przepis: Małgorzata Gec