Dla 4-6 osób (30-32 sztuki)
Przygotowanie: 60 minut plus marynowanie jabłek
Pączki z jabłkami – składniki:
- 2 duże jabłka (np. renety)
- sok z jednej pomarańczy
- 100 ml wódki (w wersji dla dorosłych)
- 60-100 g cukru
- szczypta cynamonu
- skórka otarta z jednej limonki
Na ciasto:
- 20 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 100 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciastek
Jak zrobić pączki z jabłkami:
1. Jabłka kroimy na ósemki, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na pół. Owoce zalewamy wódką (opcjonalnie), sokiem z pomarańczy, dodajemy cukier, szczyptę mielonego cynamonu i skórkę otartą z limonki. Odstawiamy na 2 godziny, żeby jabłka przeszły smakiem i nabrały charakteru.
2. Przygotowujemy składniki na ciasto – wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te, które są w lodówce, wyjmujemy na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.
3. Rozcieramy drożdże z cukrem, łączymy z ciepłym mlekiem, jajkami, szczyptą soli i mąką. Dokładnie mieszamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia (15-20 minut).
4. Zamarynowane jabłka osączamy i obtaczamy w cieście (ciasto jest dość rzadkie!).
5. Smażymy partiami w głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
6. Odsączamy na papierowym ręczniku, a gdy wystygną, oprószamy cukrem pudrem.
7. Podajemy z konfiturą – najlepiej żurawinową.
Przepis: Małgorzata Gec