Porcja dla 6-8 osób
Przygotowanie: około 1,5 godziny plus schładzanie ciasta

Składniki na faworki:

  • 500 g mąki plus do podsypania ciasta
  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder z prawdziwą wanilią
  • 8 żółtek*
  • 2 łyżki spirytusu, wódki lub octu 6-proc.
  • szczypta soli
  • do smażenia: ok. 600 g smalcu lub olej

Jak zrobić faworki:

1. Mąkę na faworki przesiewamy na blat lub na stolnicę, dodajemy schłodzone masło i siekamy je wraz z mąką.

2. Dodajemy żółtka, śmietanę, odrobinę soli, wlewamy spirytus, wódkę lub ocet – dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia – i wszystkie składniki siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy dłońmi ciasto (powinno być dość ścisłe, jak na makaron).

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.