Porcja dla 6-8 osób
Przygotowanie: około 1,5 godziny plus schładzanie ciasta
Składniki na faworki:
- 500 g mąki plus do podsypania ciasta
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- cukier puder z prawdziwą wanilią
- 8 żółtek*
- 2 łyżki spirytusu, wódki lub octu 6-proc.
- szczypta soli
- do smażenia: ok. 600 g smalcu lub olej
Jak zrobić faworki:
1. Mąkę na faworki przesiewamy na blat lub na stolnicę, dodajemy schłodzone masło i siekamy je wraz z mąką.
2. Dodajemy żółtka, śmietanę, odrobinę soli, wlewamy spirytus, wódkę lub ocet – dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia – i wszystkie składniki siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy dłońmi ciasto (powinno być dość ścisłe, jak na makaron).
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
Trochę przesmażone, fakt.
muszą być chrupiące!
I bez bąbli powietrza.
Podeślij zdjęcia swoich :)