Porcja dla 6-8 osób
Przygotowanie: około 1,5 godziny plus schładzanie ciasta

Składniki na faworki:

  • 500 g mąki plus do podsypania ciasta
  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder z prawdziwą wanilią
  • 8 żółtek*
  • 2 łyżki spirytusu, wódki lub octu 6-proc.
  • szczypta soli
  • do smażenia: ok. 600 g smalcu lub olej

Jak zrobić faworki:

1. Mąkę na faworki przesiewamy na blat lub na stolnicę, dodajemy schłodzone masło i siekamy je wraz z mąką.

2. Dodajemy żółtka, śmietanę, odrobinę soli, wlewamy spirytus, wódkę lub ocet – dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia – i wszystkie składniki siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy dłońmi ciasto (powinno być dość ścisłe, jak na makaron).

3. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, oprószamy je mąką, bierzemy wałek i bijemy nim dość mocno zagniecione ciasto (możemy też uderzać ciastem o stolnicę). Rozpłaszczającą się kulę zwijamy lub składamy i znowu bijemy – co najmniej 15-30 minut (robimy to po to, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze).  Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą lub wilgotną ściereczkę i wkładamy do lodówki na 40-60 minut, żeby odpoczęło.

4. Zimne ciasto kroimy na 4-5 kawałków. Rozwałkowujemy je kolejno na bardzo cienkie placki (jeżeli ją mamy, możemy do tego wykorzystać maszynkę do makaronu). Następnie kroimy placki nożem lub radełkiem do pizzy na paski 3 na 10 cm, w środku każdego robimy 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przekładamy przez nie jeden koniec paska. W ten sposób formujemy wszystkie chrusty i układamy je na ściereczkach lub ręczniku papierowym.

 5. Do szerokiego rondla lub głębokiej patelni wkładamy smalec lub wlewamy olej, mocno go rozgrzewamy (powinien mieć 160-180 st. – by to sprawdzić, wrzucamy do garnka odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że tłuszcz jest odpowiednio gorący).

7. Faworki wkładamy partiami do rondla lub patelni. Po chwili ostrożnie (łatwo się łamią!) odwracamy je na drugą stronę i smażymy, aż się lekko zrumienią.

8. Gdy faworki będą jasnobrązowe z obu stron, wyjmujemy je za pomocą dwóch widelców lub metalowej łopatki z dziurkami i układamy na papierowych ręcznikach.

9. Osączone z tłuszczu faworki układamy na dużych talerzach i starannie oprószamy je cukrem, używając sitka.

10. Faworki możemy przechowywać w suchym miejscu do 7 dni.

Przepis: Dorota Próchnicka