Flammkuchen pieczemy w wysokiej temperaturze, ustawiamy więc piekarnik na 220-230 st. Gotowy placek zwykle smarujemy crème fraîche lub śmietanką i dodajemy, tak jak w tradycyjnej pizzy, ulubione dodatki.

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Flammkuchen z pieczarkami i rukolą – składniki:

Na ciasto: 

  • 200 g mąki 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 125 ml wody letniej 
  • sól 

Na obłożenie: 

  • 2 czerwone cebule
  • 100 g pieczarek 
  • 100 g rukoli  
  • 200 g śmietany (30-proc.) lub crème fraîche
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

Jak zrobić pizzę alzacką flammkuchen z pieczarkami i rukolą:

1. Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz dużą szczyptę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 

2. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. 

3. Cebule obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki. Rukolę przebieramy, płuczemy, osuszamy. W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami. 

4. Ciasto rozwałkowujemy, np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

5. Ciasto smarujemy śmietaną z przyprawami, układamy na nim plasterki pieczarek i posypujemy cebulą. 

6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się na brzegach przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą i kroimy na kawałki. 

Przepis: Ewa Wagner, 18.02.2021 r.