Flammkuchen pieczemy w wysokiej temperaturze, ustawiamy więc piekarnik na 220-230 st. Gotowy placek zwykle smarujemy crème fraîche lub śmietanką i dodajemy, tak jak w tradycyjnej pizzy, ulubione dodatki.
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Flammkuchen z pieczarkami i rukolą – składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki
- 2 łyżki oliwy
- 125 ml wody letniej
- sól
Na obłożenie:
- 2 czerwone cebule
- 100 g pieczarek
- 100 g rukoli
- 200 g śmietany (30-proc.) lub crème fraîche
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Jak zrobić pizzę alzacką flammkuchen z pieczarkami i rukolą:
1. Na ciasto mąkę przesiewamy do miski, wlewamy oliwę, wodę oraz dużą szczyptę soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st.
3. Cebule obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki. Rukolę przebieramy, płuczemy, osuszamy. W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawami.
4. Ciasto rozwałkowujemy, np. na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Ciasto smarujemy śmietaną z przyprawami, układamy na nim plasterki pieczarek i posypujemy cebulą.
6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż ciasto się na brzegach przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy rukolą i kroimy na kawałki.
Przepis: Ewa Wagner, 18.02.2021 r.
Np. krowi placek z muchami na wierzchu.
Crème fraîche to po prostu lekka smietana i już.
Dr. O. ma "crème fraîche" w ofercie dostępnej w polskich sklepach, lecz jest nietania.
Spokojnie można tutaj zastąpić francuską crème fraîche [jest lekko ukwaszona, ok. 35 % tłuszczu] - polską śmietaną 36%, do której zawczasu można dodać łyżkę innej, np. gotowej, podkwaszonej 18%.
Nie
Niestety nie masz racji. To tak jak masz robiony w Polsce tzw. jogurt grecki i jogurt grecki w Grecji,
Coś jak nasz Fiat 126p i Mercedes 300 SL Gullwing. Tu i tu trudno wsiada się i to i to auto. Ale .....
Alzacja też zna creme fraiche? Myślałem , że tam tylko Schmand.
Ani jednej, ani drugiej.
Najbliżej temu ciastu właśnie do podpłomyka (wskazuje to przecież jego nazwa), bo oryginalnie był to podpłomyk z ciasta chlebowego, którym testowano temperaturę i wykorzystywano największy żar pieca chlebowego przed włożeniem do niego bochenków chleba.
Alzacki Flammkuchen to cienko rozwałkowane ciasto chlebowe, posmarowane gęstą kwaskowatą śmietaną i pokryte kawałeczkami boczku oraz cienkimi piórkami surowej cebuli.
A ciasto pieczone w Alzacji i okolicach ZAWIERA DROŻDŻE.
proponuję wyjazd do Alzacji.