Robienie pączków jest dość czasochłonne, dlatego proponujemy zrobić je raz w większej ilości na zapas, a potem np. część zamrozić.

Porcje: 20-30 sztuk
Czas przygotowania: 90 minut plus wyrastanie ciasta 120 minut

Domowe pączki – składniki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki 
  • 100 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 500 ml mleka 
  • 100 g masła 
  • 6-8 żółtek 
  • jajko 
  • szczypta soli 
  • skórka otarta z pomarańczy 
  • 100 ml rumu 
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Nadzienie do pączków:

  • 300 ml konfitury z róży 

Do smażenia:

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.