Robienie pączków jest dość czasochłonne, dlatego proponujemy zrobić je raz w większej ilości na zapas, a potem np. część zamrozić.
Porcje: 20-30 sztuk
Czas przygotowania: 90 minut plus wyrastanie ciasta 120 minut
Domowe pączki – składniki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki
- 100 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 6-8 żółtek
- jajko
- szczypta soli
- skórka otarta z pomarańczy
- 100 ml rumu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Nadzienie do pączków:
- 300 ml konfitury z róży
Do smażenia:
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
Są tacy, co pączki lubią, jest ich niemało - choć ja nadziwić się nie mogę, że taka mało słodka buła komukolwiek smakuje. Ale to rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje - podobno.