Robienie pączków jest dość czasochłonne, dlatego proponujemy zrobić je raz w większej ilości na zapas, a potem np. część zamrozić.
Porcje: 20-30 sztuk
Czas przygotowania: 90 minut plus wyrastanie ciasta 120 minut
Domowe pączki – składniki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki
- 100 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 ml mleka
- 100 g masła
- 6-8 żółtek
- jajko
- szczypta soli
- skórka otarta z pomarańczy
- 100 ml rumu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Nadzienie do pączków:
- 300 ml konfitury z róży
Do smażenia:
- 1-1 i 1/2 kg smalcu (lub smalcu wymieszanego z olejem w proporcjach 2:1)
Do dekoracji:
- cukier puder 10 łyżek
- sok z cytryny 3 łyżki
Jak zrobić pączki w domu:
1. Wszystkie składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego te, które są w lodówce, wyjmujemy dwie godziny przed przygotowywaniem ciastek.
2. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
3. Drożdże kruszymy i wsypujemy do drugiej miski, dodajemy 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Masło topimy w rondelku, studzimy.
5. Żółtka oddzielamy od białek (białka możemy wykorzystać do omletów, do zrobienia bezy albo zamrozić na później), ucieramy je z całym jajkiem, cukrem i łyżeczką soli na kogel-mogel.
6. Pomarańczę myjemy, osuszamy, ścieramy z niej skórkę (z owocu wyciskamy sok i wypijamy).
7. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlewamy go do mąki. Dodajemy kogel-mogel, resztę mleka, 3/4 rumu, skórkę z pomarańczy i wanilię, wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do rąk i miski. Wlewamy letnie masło, wtłaczamy je w ciasto i wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 i 1/2 godziny.
8. Konfiturę mieszamy z resztą rumu.
9. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je partiami na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek grubości 1-1 i 1/2 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce konfitury i zlepiamy tak, by powstała kuleczka.
10. Uformowane pączki układamy w odstępach na podsypanym mąką blacie (będą jeszcze rosły!), sklejeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
11. Rozgrzewamy w rondlu smalec*, wkładamy partię wyrośniętych pączków. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze urosną podczas smażenia. Co chwilę podważamy pączki drewnianą łopatką i sprawdzamy, czy zrumieniły się od spodu. Jeśli tak, odwracamy je i rumienimy z drugiej strony.
12. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym.
13. Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem, aż powstanie gładki lukier i smarujemy nim jeszcze ciepłe pączki. Gotowe ciastka pozostawiamy, aż całkowicie wystygną.
14. Domowe pączki zachowują świeżość w temperaturze pokojowej przez 2 dni, trzymane w pojemniku w lodówce 3-4 dni. Część pączków po upieczeniu możemy od razu zamrozić. Potem wystarczy je tylko wyjąć z zamrażalnika i ułożyć na talerzu. Po pół godzinie będą gotowe do jedzenia!
Przepis na domowe pączki – sprawdzone porady:
- Pączki najlepiej smażyć w dosyć szerokim rondlu lub głębokiej patelni tak, aby swobodnie pływały. Temperatura tłuszczu podczas smażenia nie powinna przekraczać 180 st., inaczej skórka zbyt szybko się zarumieni, a środek pozostanie surowy. Najlepiej jest zmierzyć temperaturę termometrem kuchennym, ale jeśli takiego nie mamy, to wrzucamy do rozgrzanego tłuszcz niewielki kawałek ciasta i jeżeli od razu wypłynie i zacznie się lekko smażyć to znaczy, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany.
- Najlepsza do ciasta na pączki jest mąka pszenna typ 500-550 lub 650. Użycie mąki typ 450 czy 480 sprawi, że pączki nie będą trzymać kształtu.
- Zamiast rumu możemy dodać do pączkowego ciasta spirytus lub wódkę – dodatek alkoholu powoduje to, że pączki podczas smażenia wchłaniają mniej tłuszczu.
- Mistrzowie cukierniczy radzą, by pączki wrzucać na tłuszcz tą stroną, która była na górze podczas wyrastania, wtedy strona ze sklejeniem, która leżała na blacie, chwilę podrośnie na rozgrzanym oleju i pączek będzie okrągły ze wszystkich stron.
- Pączki, zamiast polewać lukrem, możemy obtoczyć w drobnym cukrze, posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy lub obtaczamy w cukrze, polewą lub cukrem pudrem zaś dekorujemy pączki dopiero po ostygnięciu.
Są tacy, co pączki lubią, jest ich niemało - choć ja nadziwić się nie mogę, że taka mało słodka buła komukolwiek smakuje. Ale to rzecz gustu, a o gustach się nie dyskutuje - podobno.