12 porcji
Przygotowanie:70 minut plus gotowanie pomarańczy
Ciasto pomarańczowo-migdałowe – składniki:
Na ciasto:
- pomarańcza
- 5 jajek
- 4 łyżki gryczanego miodu
- szczypta soli
- 200 g mielonych migdałów
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- masło do posmarowania formy
Na syrop:
- pomarańcza
- 370 ml (1,5 szklanki) soku pomarańczowego, najlepiej z czerwonych pomarańczy
- 80 g cukru
- łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy* (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto pomarańczowo-migdałowe:
1. Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka, studzimy.
2. Żółtka oddzielamy od białek.
3. Ostudzoną pomarańczę miksujemy w malakserze lub blenderem, dodając żółtka i miód. Masę przekładamy do dużej miski, następnie wsypujemy sól, migdały, wlewamy likier, miksujemy.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, partiami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40-50 minut w 180 st.
6. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop. Umytą pomarańczę kroimy w cienkie półplasterki.
7. W rondlu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem, wkładamy plastry pomarańczy. Gotujemy 5-10 minut na średnim ogniu, mniej więcej w połowie odwracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut lub do chwili aż syrop zredukuje się o połowę.
8. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy wodą pomarańczową (opcjonalnie), odstawiamy na 10 minut.
9. Plastry przekładamy na pergamin do wystudzenia, a potem dekorujemy nimi upieczone ciasto.
* Wodę z kwiatów pomarańczy kupimy przez Internet albo w sklepach z produktami orientalnymi.