12 porcji
Przygotowanie:70 minut plus gotowanie pomarańczy

Ciasto pomarańczowo-migdałowe – składniki:

Na ciasto:

  • pomarańcza
  • 5 jajek
  • 4 łyżki gryczanego miodu
  • szczypta soli
  • 200 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • masło do posmarowania formy

Na syrop:

  • pomarańcza
  • 370 ml (1,5 szklanki) soku pomarańczowego, najlepiej z czerwonych pomarańczy
  • 80 g cukru
  • łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy* (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto pomarańczowo-migdałowe:

1. Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka, studzimy.

2. Żółtka oddzielamy od białek.

3. Ostudzoną pomarańczę miksujemy w malakserze lub blenderem, dodając żółtka i miód. Masę przekładamy do dużej miski, następnie wsypujemy sól, migdały, wlewamy likier, miksujemy.

4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, partiami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.

5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40-50 minut w 180 st.

6. Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy syrop. Umytą pomarańczę kroimy w cienkie półplasterki.

7. W rondlu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem, wkładamy plastry pomarańczy. Gotujemy 5-10 minut na średnim ogniu, mniej więcej w połowie odwracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut lub do chwili aż syrop zredukuje się o połowę.

8. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy wodą pomarańczową (opcjonalnie), odstawiamy na 10 minut.

9. Plastry przekładamy na pergamin do wystudzenia, a potem dekorujemy nimi upieczone ciasto.

* Wodę z kwiatów pomarańczy kupimy przez Internet albo w sklepach z produktami orientalnymi.