Kiedyś najczęściej ciasto to robione było na margarynie, niekiedy z dodatkiem wątpliwej jakości kakao, ale i tak smakowało. Niektórzy wręcz twierdzą, że to ona nadawała niezapomniany smak tym wypiekom. Cóż, ja jednak jestem fanką pieczenia i gotowania z użyciem masła i raczej tego nie zmienię.

Na tortownicę o średnicy 21-23 cm
Przygotowanie: 90 minut

Proste ciasto kakaowe – składniki:

  • 200 g masła plus do formy
  • 370 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 4 jajka
  • 365 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tarta bułka do wysypania tortownicy

Jak zrobić ciasto kakaowe:

1. Do rondelka wkładamy masło, zasypujemy cukrem, dolewamy 50 ml mleka i wsypujemy kakao. Na niezbyt dużym ogniu podgrzewamy, często mieszając. Gdy już cukier się rozpuści, odlewamy ok. 125 ml masy na polewę, resztę przelewamy do dzieży miksera, pozostawiamy do przestudzenia.

2. Oddzielamy żółtka od białek i zaczynamy nagrzewać piekarnik do 160 st.

3. Do masy kakaowej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i wlewamy pozostałe mleko, czyli 75 ml. Ucieramy całość, najlepiej w mikserze, aż masa będzie gładka.

4. Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1/3 porcji białek dodajemy do masy kakaowej i krótko na małych obrotach łączymy z ciastem. Dodajemy kolejną porcję białka i za pomocą łopatki dokładnie łączymy. Dodajemy pozostałe białko i delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

5. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 45 minut (pieczemy do suchego patyczka).

6. Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie wyciągamy z formy i oblewamy polewą. Podajemy ostudzone, gdy polewa zastygnie.

Przepis na ciasto kakaowe (murzynek) – sprawdzone porady:

• Jeśli przygotowana wcześniej polewa kakaowa stężeje lub stwardnieje, podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.

• Ciasto po przestudzeniu, ale przed polaniem polewą, możemy przekroić i przełożyć ulubioną konfiturą, marmoladą, dżemem lub powidłami.

• Jeżeli chcecie, aby wasze ciasto nie było zbyt suche, zaraz po upieczeniu możecie je polać ciepłą kawą. Będzie soczyste i intensywniejsze w smaku.

• Część kakao można zamienić na drobno zmieloną kawę rozpuszczalną, dzięki temu ciasto nie będzie zbyt słodkie i nabierze głębszego, bardziej wytrawnego smaku.

• Po upieczeniu i wystudzeniu przechowujcie ciasto w szczelnie zamykanym pojemniku – zachowa świeżość 5-6 dni.