Dla 12 osób
Przygotowanie: 100 minut
Seromakowiec – składniki:
Na ciasto serowe:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 kg sera twarogowego
- 3 łyżki oleju
- 1 budyń waniliowy (60 g)
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z pomarańczy
Na ciasto makowe:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 900 g masy do makowca przepis na domową masę makową
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na sos malinowy:
- 250 g mrożonych malin
- 1 łyżka cukru
Jak zrobić seromakowiec:
1. Robimy ciasto serowe: jajka i cukier dokładnie ucieramy, powoli dodajemy ser twarogowy i olej, a potem wymieszane ze sobą budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy skórkę pomarańczową.
2. Przygotowujemy ciasto makowe: do utartych jajek z cukrem wlewamy olej i dodajemy po łyżce masy makowej. Mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
3. Dużą tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia. Na sam środek wylewamy 3 łyżki ciasta serowego, na nie trzy łyżki ciasta makowego i tak do końca (ciasto, rozlewając się, utworzy warstwy).
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, wkładamy tortownicę z ciastem i pieczemy 60-70 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
5. Robimy sos malinowy: owoce (nie rozmrażamy) wolno podgrzewamy. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy, aż lekko zgęstnieją. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Gdy sos zacznie tężeć, polewamy nim ciasto.
Cholerka, myślałem że może masa krytyczna.