Dla 12 osób
Przygotowanie: 100 minut

Seromakowiec – składniki:

Na ciasto serowe:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 kg sera twarogowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 budyń waniliowy (60 g)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z pomarańczy

Na ciasto makowe:

Na sos malinowy:

  • 250 g mrożonych malin
  • 1 łyżka cukru

Jak zrobić seromakowiec:

1. Robimy ciasto serowe: jajka i cukier dokładnie ucieramy, powoli dodajemy ser twarogowy i olej, a potem wymieszane ze sobą budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy skórkę pomarańczową.

2. Przygotowujemy ciasto makowe: do utartych jajek z cukrem wlewamy olej i dodajemy po łyżce masy makowej. Mieszamy, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

3. Dużą tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia. Na sam środek wylewamy 3 łyżki ciasta serowego, na nie trzy łyżki ciasta makowego i tak do końca (ciasto, rozlewając się, utworzy warstwy).

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, wkładamy tortownicę z ciastem i pieczemy 60-70 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

5. Robimy sos malinowy: owoce (nie rozmrażamy) wolno podgrzewamy. Wsypujemy cukier, mieszamy. Gotujemy, aż lekko zgęstnieją. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Gdy sos zacznie tężeć, polewamy nim ciasto.