Na foremkę wielkości ok. 20 x 20 lub inną niedużą foremkę
Przygotowanie: 60 minut
Wegańskie brownie piernikowe – składniki:
Na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml oleju kokosowego lub innego
- łyżeczka przyprawy piernikowej
- 250 ml aquafaby*/objętość z około puszki ciecierzycy
- 100 g cukru
- 70 ml roślinnego napoju
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść suszonych śliwek
Na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki oleju
Jak zrobić wegańskie brownie piernikowe:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
2. Czekoladę siekamy i w małym rondelku razem z olejem kokosowym i przyprawą piernikową podgrzewamy na niedużym ogniu. Kiedy czekolada zacznie się roztapiać, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż się całkowicie roztopi.
3. W wysokim naczyniu ręcznego blendera miksujemy aquafabę, cukier oraz napój roślinny. Następnie do spienionego płynu wlewamy roztopioną czekoladę i ponownie blendujemy na gładką masę.
4. W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewamy czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.
5. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy w masę śliwki i jeszcze raz rozsmarowujemy wierzch, żeby je przykryć i wyrównać powierzchnię.
6. Ciasto wsuwamy do gorącego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będzie miało upieczone boki, ale wciąż niespieczony środek. Studzimy.
7. Na polewę w rondelku roztapiamy czekoladę tą samą metodą co w pierwszym punkcie, polewamy nią ostudzone ciasto.
Rady Marty Dymek:
*Aquafaba to woda po ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Ma właściwości podobne do jajek, to znaczy można ją ubić, zmienić w majonez lub wlać do ciasta, żeby zwiększyć jego ciągliwość.
* Gdy chcemy roztopić samą czekoladę, robimy to w kąpieli wodnej, by uniknąć przypalenia. Kiedy topimy ją z tłuszczem, kąpiel nie jest potrzebna, ale też pamiętamy, że czekolada łatwo się przypala, więc robimy to w następujący sposób: podgrzewamy olej z czekoladą, a kiedy ta zaczyna się topić, co oznacza, że tłuszcz jest już gorący, wyłączamy ogień i resztę czekolady roztapiamy, mieszając.
* Jeśli chcemy podać brownie na święta, śliwki możemy dodatkowo krótko podgotować w winie, whiskey lub kawie. Będą wtedy niewyobrażalnie smaczne.