Na foremkę wielkości ok. 20 x 20 lub inną niedużą foremkę
Przygotowanie: 60 minut

Wegańskie brownie piernikowe – składniki:

Na ciasto:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml oleju kokosowego lub innego
  • łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 250 ml aquafaby*/objętość z około puszki ciecierzycy
  • 100 g cukru
  • 70 ml roślinnego napoju
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonych śliwek

Na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki oleju

Jak zrobić wegańskie brownie piernikowe:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

2. Czekoladę siekamy i w małym rondelku razem z olejem kokosowym i przyprawą piernikową podgrzewamy na niedużym ogniu. Kiedy czekolada zacznie się roztapiać, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż się całkowicie roztopi.

3. W wysokim naczyniu ręcznego blendera miksujemy aquafabę, cukier oraz napój roślinny. Następnie do spienionego płynu wlewamy roztopioną czekoladę i ponownie blendujemy na gładką masę.

4. W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewamy czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.

5. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy w masę śliwki i jeszcze raz rozsmarowujemy wierzch, żeby je przykryć i wyrównać powierzchnię.

6. Ciasto wsuwamy do gorącego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będzie miało upieczone boki, ale wciąż niespieczony środek. Studzimy.

7. Na polewę w rondelku roztapiamy czekoladę tą samą metodą co w pierwszym punkcie, polewamy nią ostudzone ciasto.

Rady Marty Dymek:

*Aquafaba to woda po ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Ma właściwości podobne do jajek, to znaczy można ją ubić, zmienić w majonez lub wlać do ciasta, żeby zwiększyć jego ciągliwość. 

* Gdy chcemy roztopić samą czekoladę, robimy to w kąpieli wodnej, by uniknąć przypalenia. Kiedy topimy ją z tłuszczem, kąpiel nie jest potrzebna, ale też pamiętamy, że czekolada łatwo się przypala, więc robimy to w następujący sposób: podgrzewamy olej z czekoladą, a kiedy ta zaczyna się topić, co oznacza, że tłuszcz jest już gorący, wyłączamy ogień i resztę czekolady roztapiamy, mieszając.

* Jeśli chcemy podać brownie na święta, śliwki możemy dodatkowo krótko podgotować w winie, whiskey lub kawie. Będą wtedy niewyobrażalnie smaczne.