Gwiazdki korzenne
Na 25 ciastek
Przygotowanie: 40 minut
Gwiazdki korzenne – składnik:
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 170 g mąki pszennej typ 550
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- żółtko
- cukier puder
Jak zrobić gwiazdki korzenne:
1. Łyżkę cukru rumienimy na rozgrzanej suchej patelni, wlewamy 2 łyżki gorącej wody, mieszamy. Nadal mieszając, dodajemy resztę cukru, wkładamy masło. Gdy się roztopi, wsypujemy przyprawę do pierników. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy.
2. Zawartość patelni przekładamy do miski. Wsypujemy też do niej zmieszaną przesianą mąkę pełnoziarnistą i białą, wlewamy sodę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody, dodajemy żółtko, wyrabiamy dość ścisłe ciasto.
3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy foremką gwiazdeczki (lub inne ulubione kształty).
4. Ciastka ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, oprószamy cukrem pudrem.
Kalendarz adwentowy z pierników
Na ok. 100 małych ciasteczek
Przygotowanie: 30 minut
Schładzanie ciasta: 2 godziny
Pieczenie: 1,5 godziny
Kalendarz adwentowy z pierników – składniki:
Na ciasto:
- 150 g syropu klonowego
- 110 g masła
- 100 g cukru pudru
- 375 g mąki i odrobina do podsypania
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- jajko
Na lukier:
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić piernikowy kalendarz adwentowy:
1. W garnku roztapiamy syrop klonowy, masło i cukier puder. Podgrzewamy, aż całkiem się roztopią i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę, proszek i przyprawy. Dodajemy jajko i wystudzoną zawartość garnka. Ciasto możemy mieszać w robocie z hakiem lub mikserem. Po zagnieceniu masa będzie bardzo lepka.
3. Ciasto wykładamy na folię do żywności, zawijamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby stwardniało.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Schłodzone ciasto odcinamy po kawałku (resztę chowamy do lodówki). Układamy na arkuszu papieru do pieczenia, oprószamy lekko mąką i przykrywamy drugą warstwą papieru. Bardzo cienko rozwałkowujemy.
5. Z rozwałkowanego placka wycinamy foremką kwadratowe ciastka (lub w innych kształtach). Nadmiar ciasta odkładamy do następnego wałkowania.
6. Ciastka na papierze do pieczenia przekładamy na blachę i pieczemy ok. 8 minut, aż zbrązowieją. Tak samo przygotowujemy pozostałe ciastka.
7. Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku ucieramy lukier.
8. Gdy pierniczki wystygną, malujemy na nich cukrem cyferki i dowolne dekoracje, odstawiamy do zastygnięcia. Z podanej w przepisie ilości ciasta możemy przygotować trzy piernikowe kalendarze.
Przepis na nadziewane piernikowe serca
Na ok. 30 szt.
Przygotowanie: 45 minut
Chłodzenie ciasta: od 2 godzin do 7 dni
Nadziewane pierniki – składniki:
Na ciasto:
- 165 g miodu
- 50 g masła
- 85 g cukru
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 300 g mąki
- łyżeczka sody
- jajko
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 4 daktyle
- 2-3 śliwki kalifornijskie
- 2-3 łyżki rumu
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g obranych migdałów
- 25-30 g cukru trzcinowego
- łyżeczka skórki z pomarańczy
- lukier do dekoracji
Jak zrobić nadziewane pierniki:
1. Na ciasto miód, masło, cukier przekładamy do rondelka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy syrop na małym ogniu, aż cukier się roztopi, a składniki połączą, od czasu do czasu mieszając.
2. Mąkę wraz z sodą przesiewamy do dzieży miksera. Dodajemy rozkłócone jajko, przestudzony syrop i szczyptę soli. Ucieramy wszystko, aż powstanie gęste i gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, możemy dosypać odrobinę mąki, ale tylko trochę, by pierniki po upieczeniu nie były za twarde i suche. Przekładamy ciasto do małej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej ciasto się chłodzi, nawet tydzień, tym łatwiej się rozwałkowuje i jest smaczniejsze).
3. Na nadzienie daktyle i śliwki zalewamy wrzątkiem i rumem, moczymy, aż zmiękną. Orzechy i obrane migdały lekko podprażamy na suchej patelni i zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy w malakserze z cukrem trzcinowym, odsączonymi owocami, skórką z pomarańczy i ewentualnie odrobiną wody spod suszonych owoców. Powinniśmy otrzymać gęstą, klejącą masę.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Ciasto na pierniki rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ulubione kształty (najlepiej niezbyt skomplikowane, bo pierniki się lekko rozlewają w trakcie pieczenia), nakładamy na środek po łyżeczce nadzienia i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
5. Dociskamy na brzegach i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy ok. 1 cm odstępu pomiędzy ciastkami i pieczemy je 8-10 minut. Po wystudzeniu (najlepiej na kratce) dekorujemy lukrem.
Przepis na nadziewane pierniki – rady Marietty:
* Pierniki po wystudzeniu i polukrowaniu najlepiej przechowywać w metalowej puszce lub szczelnie zamykanym pojemniku. Żeby szybciej zmiękły, warto do pojemnika włożyć jabłko, a żeby wzmocnić zapach pierników, można do pojemnika dorzucić kilka lasek cynamonu, ziarna kardamonu czy gwiazdki anyżu.
* Zamiast nadzienia bakaliowego możemy pierniki nadziać twardą marmoladą, odparowanym dżemem lub marcepanem.
Przepis: Marieta Marecka