Piernik kakaowy
Piernik kakaowy to pyszne ciasto pełne wyrazistych aromatycznych przypraw. Najlepiej smakuje kilka 2-3 po upieczeniu, dlatego trzeba chwile poczekać, aż dojrzeje.
Na 12-14 porcji
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 2-3 dni (opcjonalnie)
Piernik kakaowy – składniki:
- 100 g masła plus do formy
- tarta bułka do formy
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki: mielonych goździków, jałowca, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, przyprawy do pierników
- 150 g drobnego cukru
- 150 g płynnego miodu, np. akacjowego
- 5 łyżek mleka
Jak zrobić piernik kakaowy:
1. Podłużną formę o długości ok. 25 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
2. Przesianą mąkę wsypujemy do miski razem z kakao i mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
3. Żółtka oddzielamy od białek.
4. W drugiej misce ucieramy mikserem mięciutkie masło z cukrem na puszysty krem. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.
5. Masę przekładamy do miski z mąką i dodając mleko, mieszamy wszystkie składniki. Na początku ciasto, będzie wydawać się suche i grudkowate, ale po chwili zmieni się w jednolitą, dość gęstą masę.
6. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 180 st.
7. Białkami ubitymi na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem, mieszając całość szpatułką.
8. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 45-55 minut albo tak długo, aż wbity w piernik patyczek będzie suchy.
9. Po całkowitym ostudzeniu piernik można od razu jeść, ale jednak warto nieco poczekać, szczelnie zawinąć, np. w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 dni. Ten zabieg sprawi, że piernik będzie mniej zbity i bardziej wilgotny. Wcześniej możemy przekroić ciasto wzdłuż na pół i przełożyć je np. konfiturą z czarnej porzeczki.
Piernik z suszonymi owocami
Przygotowanie tego piernika nie wymaga bardzo dużo czasu. Jest w nim ważny składnik – kawa. Koniecznie spróbujcie, jak dobrze smakuje połączenie klasycznego smaku piernika z jej aromatem oraz słodyczą suszonych owoców.
Dla 10 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Piernik z suszonymi owocami – składniki:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 120 g drobnego cukru
- 250 ml płynnego miodu
- 50 ml mocnej kawy (świeżo zaparzonej)
- 280 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki mieszanych przypraw: cynamonu, imbiru w proszku, tłuczonych goździków, przyprawy do piernika
- 100 g suszonych śliwek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych wiśni
- masło i tarta bułka do formy
- mały słoik powideł śliwkowych
Jak zrobić piernik z suszonymi owocami:
1. Masło roztapiamy i studzimy.
2. Jajka ucieramy z cukrem na puch.
3. Dodajemy do nich miód, masło i ostudzoną kawę, cały czas ucierając.
4. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy. Wsypujemy do masy miodowej, mieszamy.
5. Suszone śliwki kroimy na kawałki, orzechy siekamy i razem z suszonymi wiśniami dodajemy do ciasta. Mieszamy.
6. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto. Pieczemy 90 minut w temperaturze 180 st. (w połowie przykrywamy folią aluminiową, żeby ciasto się nie spiekło). Studzimy.
7. Kroimy na trzy części i przekładamy powidłami.
Placek piernikowy z gruszką
Placek piernikowy jest puszysty i długo zachowuje świeżość dzięki powidłom. W smaku jest lekko piernikowy, ale również delikatnie wytrawny, to z kolei dzięki kawie rozpuszczalnej.
Dla 16 osób
Przygotowanie: 60 minut
Placek piernikowy z gruszkami – składniki:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 i 1/2 łyżeczki gotowej przyprawy do pierników
- łyżeczka cynamonu
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki powideł
- 3 jajka
- szczypta soli
- masło i tarta bułka do formy
- 4 gruszki (np. konferencja)
Jak zrobić placek piernikowy z gruszkami:
1. Do rondelka wlewamy 125 ml mleka, dodajemy masło, cukier i podgrzewamy na małym ogniu.
2. W kubeczku rozrabiamy na gładką pastę 125 ml mleka z kakao, cukrem trzcinowym, kawą rozpuszczalną, przyprawą do pierników i cynamonem. Dolewamy do rondla z mlekiem i masłem, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną, dolewamy masę kakaową i miksujemy, aż nie będzie grudek. Dodajemy powidła i jeszcze raz krótko razem miksujemy lub mieszamy łopatką.
4. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając po jednym żółtku i ciągle miksując. Przelewamy ok. 1/3 ubitej piany do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dodajemy resztę ubitych białek i nadal delikatnie mieszamy.
5. Blachę do pieczenia o wymiarach około 20 na 30 cm smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką (możemy ją też wyłożyć papierem do pieczenia). Wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.
6. Gruszki obieramy, kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Owoce możemy jeszcze dodatkowo oprószyć cynamonem. Układamy na cieście. Gruszki zatopią się w cieście, ale tak ma być. Pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
RADA MARIETY:
Placek piernikowy dekoruję na dwa sposoby: polewam stopioną czekoladą lub oprószam cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Na Boże Narodzenie proponuję inną metodę – na cieście układamy wycięte z kartonu gwiazdki, obficie posypujemy cukrem, gwiazdki usuwamy.