Piernik kakaowy

Piernik kakaowy to pyszne ciasto pełne wyrazistych aromatycznych przypraw. Najlepiej smakuje kilka 2-3 po upieczeniu, dlatego trzeba chwile poczekać, aż dojrzeje.

Piernik kakaowy
Piernik kakaowyFot. Shutterstock

Na 12-14 porcji
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 2-3 dni (opcjonalnie)

Piernik kakaowy – składniki:

  • 100 g masła plus do formy
  • tarta bułka do formy
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki: mielonych goździków, jałowca, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, przyprawy do pierników
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g płynnego miodu, np. akacjowego
  • 5 łyżek mleka   

Jak zrobić piernik kakaowy:

1. Podłużną formę o długości ok. 25 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

2. Przesianą mąkę wsypujemy do miski razem z kakao i mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.

3. Żółtka oddzielamy od białek.

4. W drugiej misce ucieramy mikserem mięciutkie masło z cukrem na puszysty krem. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.

5. Masę przekładamy do miski z mąką i dodając mleko, mieszamy wszystkie składniki. Na początku ciasto, będzie wydawać się suche i grudkowate, ale po chwili zmieni się w jednolitą, dość gęstą masę.

6. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do temperatury 180 st.

7. Białkami ubitymi na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem, mieszając całość szpatułką.

8. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 45-55 minut albo tak długo, aż wbity w piernik patyczek będzie suchy.

9. Po całkowitym ostudzeniu piernik można od razu jeść, ale jednak warto nieco poczekać, szczelnie zawinąć, np. w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 dni. Ten zabieg sprawi, że piernik będzie mniej zbity i bardziej wilgotny. Wcześniej możemy przekroić ciasto wzdłuż na pół i przełożyć je np. konfiturą z czarnej porzeczki.

Piernik z suszonymi owocami

Przygotowanie tego piernika nie wymaga bardzo dużo czasu. Jest w nim ważny składnik – kawa. Koniecznie spróbujcie, jak dobrze smakuje połączenie klasycznego smaku piernika z jej aromatem oraz słodyczą suszonych owoców.

Piernik z suszonymi owocami
Piernik z suszonymi owocamiFot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 10 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Piernik z suszonymi owocami – składniki:

  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 250 ml płynnego miodu
  • 50 ml mocnej kawy (świeżo zaparzonej) 
  • 280 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki mieszanych przypraw: cynamonu, imbiru w proszku, tłuczonych goździków, przyprawy do piernika
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych wiśni
  • masło i tarta bułka do formy
  • mały słoik powideł śliwkowych

Jak zrobić piernik z suszonymi owocami:

1. Masło roztapiamy i studzimy.

2. Jajka ucieramy z cukrem na puch.

3. Dodajemy do nich miód, masło i ostudzoną kawę, cały czas ucierając.

4. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy. Wsypujemy do masy miodowej, mieszamy.

5. Suszone śliwki kroimy na kawałki, orzechy siekamy i razem z suszonymi wiśniami dodajemy do ciasta. Mieszamy.

6. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto. Pieczemy 90 minut w temperaturze 180 st. (w połowie przykrywamy folią aluminiową, żeby ciasto się nie spiekło). Studzimy.

7. Kroimy na trzy części i przekładamy powidłami.

Placek piernikowy z gruszką

Placek piernikowy jest puszysty i długo zachowuje świeżość dzięki powidłom. W smaku jest lekko piernikowy, ale również delikatnie wytrawny, to z kolei dzięki kawie rozpuszczalnej.

Placek piernikowy z gruszką
Placek piernikowy z gruszkąFot. Łukasz Kozyra

Dla 16 osób
Przygotowanie: 60 minut

Placek piernikowy z gruszkami – składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki gotowej przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki powideł
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy
  • 4 gruszki (np. konferencja)

Jak zrobić placek piernikowy z gruszkami:

1. Do rondelka wlewamy 125 ml mleka, dodajemy masło, cukier i podgrzewamy na małym ogniu.

2. W kubeczku rozrabiamy na gładką pastę 125 ml mleka z kakao, cukrem trzcinowym, kawą rozpuszczalną, przyprawą do pierników i cynamonem. Dolewamy do rondla z mlekiem i masłem, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

3. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną, dolewamy masę kakaową i miksujemy, aż nie będzie grudek. Dodajemy powidła i jeszcze raz krótko razem miksujemy lub mieszamy łopatką.

4. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając po jednym żółtku i ciągle miksując. Przelewamy ok. 1/3 ubitej piany do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dodajemy resztę ubitych białek i nadal delikatnie mieszamy.

5. Blachę do pieczenia o wymiarach około 20 na 30 cm smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką (możemy ją też wyłożyć papierem do pieczenia). Wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch.

6. Gruszki obieramy, kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Owoce możemy jeszcze dodatkowo oprószyć cynamonem. Układamy na cieście. Gruszki zatopią się w cieście, ale tak ma być. Pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

RADA MARIETY:
Placek piernikowy dekoruję na dwa sposoby: polewam stopioną czekoladą lub oprószam cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Na Boże Narodzenie proponuję inną metodę – na cieście układamy wycięte z kartonu gwiazdki, obficie posypujemy cukrem, gwiazdki usuwamy.