Tradycyjny przepis na piernik długodojrzewający
Oto sprawdzony przepis Hanny Szymanderskiej, ale podobny znajdziecie w każdym opracowaniu kuchni staropolskiej. Warto go wypróbować, bo piernik dojrzewający to jedno z najpyszniejszych ciast świątecznych, które właściwie można podawać przez cały rok.
Dla 12 osób
Przygotowanie: 40 minut plus dojrzewanie 3 tygodnie plus leżakowanie tydzień
Piernik staropolski dojrzewający – składniki:
- 500 g miodu
- 400 g cukru
- 250 g masła
- kilogram mąki pszennej
- 3 jaja
- 60-70 ml mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do pierników
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 3-4 drobno posiekane figi
- 3-4 pokrojone daktyle
- 2-3 łyżki posiekanych migdałów
- powidła do przekładania piernika
Jak zrobić piernik staropolski:
1. Miód, masło i cukier podgrzewamy wolno na małym ogniu. Kiedy zawrze, odstawiamy do przestudzenia.
2. Do letniej masy na piernik dojrzewający powoli i stopniowo dodajemy mąkę, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę oraz przyprawę korzenną. Cały czas wyrabiamy ciasto (możemy zacząć mikserem, później łyżką i ręką). Następnie dodajemy bakalie i wyrabiamy 10-15 minut.
3. Zagniecione ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce (może to być dolna półka lodówki, zimna spiżarnia, piwnica).
4. Kiedy ciasto dojrzeje, dzielimy je na 3-4 równe części, każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 1,5-2 cm, dostosowując jego wielkość do wielkości blaszki.
5. Każdy piernikowy placek pieczemy oddzielnie 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 st.
6. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki, kiedy nieco ostygnie – nie będzie się kruszyło.
7. Po ostudzeniu dwa placki piernika grubo smarujemy po wierzchu lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi, układamy je jeden na drugim i przykrywamy ostatnim plackiem.
8. Całość zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia, układamy na desce i przykrywamy drugą deską. Dodatkowo deskę obciążamy garnkiem lub słoikiem z wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-7 dni, aż piernik skruszeje.
9. Po tym czasie możemy już podawać piernik – warto wiedzieć, że z każdym dniem, ciasto będzie się robić coraz smaczniejsze.
10. Piernik przed podaniem możemy podzielić na 2-3 kawałki i oblać je polewą czekoladową lub lukrem.
Piernik to np ja, a dojrzewający to jest mój nastoletni dzieciak!!!
Brzmi przepysznie....
Adres?
:))))