Tradycyjny przepis na piernik długodojrzewający

Oto sprawdzony przepis Hanny Szymanderskiej, ale podobny znajdziecie w każdym opracowaniu kuchni staropolskiej. Warto go wypróbować, bo piernik dojrzewający to jedno z najpyszniejszych ciast świątecznych, które właściwie można podawać przez cały rok.

Dla 12 osób
Przygotowanie: 40 minut plus dojrzewanie 3 tygodnie plus leżakowanie tydzień

Piernik staropolski dojrzewający – składniki:

  • 500 g miodu
  • 400 g cukru
  • 250 g masła
  • kilogram mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 60-70 ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do pierników
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 3-4 drobno posiekane figi
  • 3-4 pokrojone daktyle
  • 2-3 łyżki posiekanych migdałów
  • powidła do przekładania piernika

Jak zrobić piernik staropolski:

1. Miód, masło i cukier podgrzewamy wolno na małym ogniu. Kiedy zawrze, odstawiamy do przestudzenia.

2. Do letniej masy na piernik dojrzewający powoli i stopniowo dodajemy mąkę, jajka i rozpuszczoną w mleku sodę oraz przyprawę korzenną. Cały czas wyrabiamy ciasto (możemy zacząć mikserem, później łyżką i ręką). Następnie dodajemy bakalie i wyrabiamy 10-15 minut.

3. Zagniecione ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 tygodnie w chłodne miejsce (może to być dolna półka lodówki, zimna spiżarnia, piwnica).

4. Kiedy ciasto dojrzeje, dzielimy je na 3-4 równe części, każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 1,5-2 cm, dostosowując jego wielkość do wielkości blaszki.

5. Każdy piernikowy placek pieczemy oddzielnie 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160-170 st.

6. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki, kiedy nieco ostygnie – nie będzie się kruszyło.

7. Po ostudzeniu dwa placki piernika grubo smarujemy po wierzchu lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi, układamy je jeden na drugim i przykrywamy ostatnim plackiem.

8. Całość zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia, układamy na desce i przykrywamy drugą deską. Dodatkowo deskę obciążamy garnkiem lub słoikiem z wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-7 dni, aż piernik skruszeje.

9. Po tym czasie możemy już podawać piernik – warto wiedzieć, że z każdym dniem, ciasto będzie się robić coraz smaczniejsze.

10. Piernik przed podaniem możemy podzielić na 2-3 kawałki i oblać je polewą czekoladową lub lukrem.