Na ok. 16 bułek
Przygotowanie: 60 minut plus wyrastanie ciasta

Drożdżowe bułki – składniki: 

Na zaczyn: 

  • 100 ml lekko podgrzanego mleka 
  • 35 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant* 
  • łyżeczka cukru 
  • 50 g mąki pszennej 

Na ciasto: 

  • 120 g masła 
  • 600 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • 4 żółtka  
  • 200 ml lekko podgrzanego mleka 
  • sól 
  • całe jajko  

Jak przygotować śniadaniowe bułki drożdżowe: 

1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed przygotowywaniem bułeczek wyjmujemy z lodówki potrzebne produkty, które się tam znajdują.

2. Po tym czasie przygotowujemy zaczyn: lekko ciepłe mleko mieszamy w dużej misce z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.

3. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy.

4. Do miski z zaczynem, wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, lekko ciepłe mleko, lekko ciepłe masło oraz łyżeczkę soli i zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto.  

5. Kiedy składniki się połączą, wyrabiamy przez 10-15 minut ciasto mikserem lub w robocie kuchenny, używając haka, aż powstanie elastyczne jednolita, elastyczna kula ciasta.  

6. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę albo na dłużej, aż podwoi swoją objętość.

7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na blat, chwilę zagniatamy, dzielimy na 16 części i formujemy bułeczki.

8. Gotowe bułki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając między nimi spore odstępy, bo jeszcze wyrosną i pozostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 

9. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. (funkcja góra-dół). 

10. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż się przyrumienią. 

Przepis na bułki drożdżowe – sprawdzone porady: 

* Jeśli używamy suchych drożdży instant, nie musimy przygotowywać zaczynu, jednak wtedy do ciasta na bułki dodajemy też 100 ml mleka i 50 g mąki, które były przeznaczona na zaczyn. 

* Tak przygotowane bułeczki doskonale smakują z masłem, konfiturą lub miodem, ale można je też podawać z twarożkiem lub żółtym serem. 

* Te śniadaniowe bułeczki warto też przygotować w wersji z kruszonką – przygotujemy ją rozcierają w palcach 50 g zimnego masła z 70 g mąki i 50 g cukru. I posypujemy nią bułki tuż przed pieczeniem.