Na ok. 16 bułek
Przygotowanie: 60 minut plus wyrastanie ciasta
Drożdżowe bułki – składniki:
Na zaczyn:
- 100 ml lekko podgrzanego mleka
- 35 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant*
- łyżeczka cukru
- 50 g mąki pszennej
Na ciasto:
- 120 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 200 ml lekko podgrzanego mleka
- sól
- całe jajko
Jak przygotować śniadaniowe bułki drożdżowe:
1. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed przygotowywaniem bułeczek wyjmujemy z lodówki potrzebne produkty, które się tam znajdują.
2. Po tym czasie przygotowujemy zaczyn: lekko ciepłe mleko mieszamy w dużej misce z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
3. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy.
4. Do miski z zaczynem, wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, lekko ciepłe mleko, lekko ciepłe masło oraz łyżeczkę soli i zaczynamy ręcznie wyrabiać ciasto.
5. Kiedy składniki się połączą, wyrabiamy przez 10-15 minut ciasto mikserem lub w robocie kuchenny, używając haka, aż powstanie elastyczne jednolita, elastyczna kula ciasta.
6. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę albo na dłużej, aż podwoi swoją objętość.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na blat, chwilę zagniatamy, dzielimy na 16 części i formujemy bułeczki.
8. Gotowe bułki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając między nimi spore odstępy, bo jeszcze wyrosną i pozostawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
9. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. (funkcja góra-dół).
10. Kiedy bułeczki wyrosną, smarujemy je rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż się przyrumienią.
Przepis na bułki drożdżowe – sprawdzone porady:
* Jeśli używamy suchych drożdży instant, nie musimy przygotowywać zaczynu, jednak wtedy do ciasta na bułki dodajemy też 100 ml mleka i 50 g mąki, które były przeznaczona na zaczyn.
* Tak przygotowane bułeczki doskonale smakują z masłem, konfiturą lub miodem, ale można je też podawać z twarożkiem lub żółtym serem.
* Te śniadaniowe bułeczki warto też przygotować w wersji z kruszonką – przygotujemy ją rozcierają w palcach 50 g zimnego masła z 70 g mąki i 50 g cukru. I posypujemy nią bułki tuż przed pieczeniem.