Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: do 3,5 godziny

Focaccia z rozmarynem – składniki:

  • kopiasta łyżeczka suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 200 ml oliwy plus do posmarowania focaccii i formy
  • 800 g mąki pszennej typ 00
  • łyżeczka soli
  • gałązki rozmarynu
  • sól gruboziarnista

Jak zrobić focaccie:

1. W misce mieszamy 500 ml ciepłej wody, drożdże i cukier. Dodajemy 125 ml oliwy i dosypujemy powoli mąkę i sól, zagniatając ciasto, aż uzyskamy jednolitą konsystencję – musi odchodzić od ręki. 

2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wysmarowanej obficie oliwą – najlepiej wykładać je dłońmi, robiąc palcami charakterystyczne dla tego pieczywa otwory – i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 

4. Gałązki rozmarynu oskubujemy z igiełek, igiełki siekamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, oliwą smarujemy focaccię. Wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy gruboziarnistą solą. 

5. Focaccię pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 st. Podajemy gorącą wraz z oliwą lub ulubionymi sosami albo na zimno.

Przepis na focaciię z rozmarynem i solą – sprawdzone porady: 

* Zamiast mąki włoskiej typ 00, do przygotowania focacci możemy wykorzystać mąkę pszenną typ 500 lub 550. 

* Do focacci możemy dorzucić rozmaite składniki. Sprawdzą się suszone pomidory lub koktajlowe pomidory, plastry bakłażana, kolorowe oliwki, piórka cebuli lub ząbki czosnku.  

* Wierzch ciasta warto posypać aromatycznymi ziołami lub płatkami ostrej papryki.