Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: do 3,5 godziny
Focaccia z rozmarynem – składniki:
- kopiasta łyżeczka suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- 200 ml oliwy plus do posmarowania focaccii i formy
- 800 g mąki pszennej typ 00
- łyżeczka soli
- gałązki rozmarynu
- sól gruboziarnista
Jak zrobić focaccie:
1. W misce mieszamy 500 ml ciepłej wody, drożdże i cukier. Dodajemy 125 ml oliwy i dosypujemy powoli mąkę i sól, zagniatając ciasto, aż uzyskamy jednolitą konsystencję – musi odchodzić od ręki.
2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wysmarowanej obficie oliwą – najlepiej wykładać je dłońmi, robiąc palcami charakterystyczne dla tego pieczywa otwory – i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Gałązki rozmarynu oskubujemy z igiełek, igiełki siekamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, oliwą smarujemy focaccię. Wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy gruboziarnistą solą.
5. Focaccię pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 st. Podajemy gorącą wraz z oliwą lub ulubionymi sosami albo na zimno.
Przepis na focaciię z rozmarynem i solą – sprawdzone porady:
* Zamiast mąki włoskiej typ 00, do przygotowania focacci możemy wykorzystać mąkę pszenną typ 500 lub 550.
* Do focacci możemy dorzucić rozmaite składniki. Sprawdzą się suszone pomidory lub koktajlowe pomidory, plastry bakłażana, kolorowe oliwki, piórka cebuli lub ząbki czosnku.
* Wierzch ciasta warto posypać aromatycznymi ziołami lub płatkami ostrej papryki.