Na 35-40 sztuk
Przygotowanie: 80 minut
Ciastka owsiane z bakaliami – składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru do wypieków (drobnego), najlepiej trzcinowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 230 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g płatków owsianych
- 80 g rodzynek
- 70 g żurawiny
Jak zrobić ciastka owsiane:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego produkty przechowywane w lodówce wyjmujemy na godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania owsianych ciasteczek.
2. Masło i cukier przekładamy do misy miksera i ucieramy tak długo, aż powstania jasna, puszysta masa. Następnie dodajemy wanilię, jajka i ucieramy, żeby składniki się połączyły.
3. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i znów miksujemy.
4. Na koniec dodajemy płatki owsiane, rodzynki i żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło.
5. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 st. (termoobieg) lub do ok. 190 st. (góra-dół).
6. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach w sporych odstępach i spłaszczamy lekko dłonią lub szklanką, pod którą wkładamy kawałek papieru do pieczenia, żeby ciasteczka nie przyklejały się do szkła.
7. Ciastka owsiane pieczemy 10-12 minut, jeśli lubimy jasne wypieki, lub dłużej, żeby ciastka się zarumieniły.
8. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na blachach przez 15 minut i przekładamy na tacę lub na kratkę, żeby całkowicie wystygły.
9. W ten sam sposób przygotowujemy następną partię ciastek.
Przepis na ciastka owsiane z bakaliami – sprawdzone porady:
* Ciasteczka owsiane świetnie smakują z dodatkiem suszonych owoców. W naszym przepisie użyliśmy rodzynek i żurawiny, ale możemy też dorzucić śliwki i morele albo daktyle. Są tak słodkie, że warto wtedy zrezygnować z dodatkowego słodzidła i upiec ciastka owsiane bez cukru.
* Znakomitym dodatkiem do ciasteczek z płatkami owsianymi są orzechy, miód, kawałki czekolady, kakao, masło orzechowe, cynamon lub kardamon.
* Do masy możemy też dodać dojrzałego, rozgniecionego banana. Ciasteczka owsiane z bananem są bardziej wilgotne i miękkie od tych tradycyjnych.
* Jeśli chcemy wzmocnić charakterystyczny owsiany smak wypieków, warto od czasu do czasu przygotować te ciastka, używając mąki owsianej.