Na 35-40 sztuk
Przygotowanie: 80 minut 

Ciastka owsiane z bakaliami – składniki:

  • 200 g masła 
  • 200 g cukru do wypieków (drobnego), najlepiej trzcinowego 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 2 jajka 
  • 230 g mąki pszennej 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 300 g płatków owsianych 
  • 80 g rodzynek 
  • 70 g żurawiny 

Jak zrobić ciastka owsiane: 

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego produkty przechowywane w lodówce wyjmujemy na godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania owsianych ciasteczek.

2. Masło i cukier przekładamy do misy miksera i ucieramy tak długo, aż powstania jasna, puszysta masa. Następnie dodajemy wanilię, jajka i ucieramy, żeby składniki się połączyły.

3. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól i znów miksujemy. 

4. Na koniec dodajemy płatki owsiane, rodzynki i żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło.

5. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 st. (termoobieg) lub do ok. 190 st. (góra-dół). 

6. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach w sporych odstępach i spłaszczamy lekko dłonią lub szklanką, pod którą wkładamy kawałek papieru do pieczenia, żeby ciasteczka nie przyklejały się do szkła. 

7. Ciastka owsiane pieczemy 10-12 minut, jeśli lubimy jasne wypieki, lub dłużej, żeby ciastka się zarumieniły.

8. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na blachach przez 15 minut i przekładamy na tacę lub na kratkę, żeby całkowicie wystygły. 

9. W ten sam sposób przygotowujemy następną partię ciastek. 

Przepis na ciastka owsiane z bakaliami – sprawdzone porady: 

* Ciasteczka owsiane świetnie smakują z dodatkiem suszonych owoców. W naszym przepisie użyliśmy rodzynek i żurawiny, ale możemy też dorzucić śliwki i morele albo daktyle. Są tak słodkie, że warto wtedy zrezygnować z dodatkowego słodzidła i upiec ciastka owsiane bez cukru. 

* Znakomitym dodatkiem do ciasteczek z płatkami owsianymi są orzechy, miód, kawałki czekolady, kakao, masło orzechowe, cynamon lub kardamon. 

* Do masy możemy też dodać dojrzałego, rozgniecionego banana. Ciasteczka owsiane z bananem są bardziej wilgotne i miękkie od tych tradycyjnych.  

* Jeśli chcemy wzmocnić charakterystyczny owsiany smak wypieków, warto od czasu do czasu przygotować te ciastka, używając mąki owsianej.