Na keksówkę 10 na 20 cm
Przygotowanie: 20 minut 
Pieczenie: 50 minut

Chlebek bananowy – składniki:

  • 100 g masła  
  • 220 g mąki pszennej 
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) 
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany  
  • 2 jajka 
  • 100 g trzcinowego cukru plus do posypania ciasta 
  • 80 ml naturalnego jogurtu  

Jak zrobić chleb bananowy: 

1. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, odstawiamy, pilnujemy, żeby nie zastygło.

2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier z wanilią (opcjonalnie), mieszamy. 

3. W drugiej, dużej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy jajka i za pomocą rózgi mieszamy je z owocami.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury180 st., a foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Do miski z bananami wlewamy masło, jogurt i dosypujemy cukier, dokładnie wszystko łączymy, a następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy widelcem, ale krótko – tylko by wszystko się połączyło. Dzięki temu chlebek bananowy będzie puszysty i wilgotny.

6. Ciasto przekładamy do keksówki (10 na 20 cm), posypujemy cukrem i pieczemy ok. 50 minut (funkcja góra-dół). Sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone, używając patyczka. Jeżeli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, wyjmujemy chlebek z piekarnika, jeśli jest jeszcze wilgotny, dopiekamy go jeszcze 10-15 minut.

7. Chlebek studzimy w formie przez 10-15 minut. Potem wyjmujemy z keksówki i jemy, póki jest jeszcze ciepły.

Przepis na chlebek bananowy – sprawdzone porady: 

* Do ciasta na chlebek bananowy możemy dorzucić rozmaite dodatki. Najlepiej sprawdzi się garść posiekanych orzechów włoskich lub pekan albo kawałeczki gorzkiej lub mlecznej czekolady. Pokrojone dodatki dorzucamy do ciasta po wymieszaniu wszystkich składników. 

* Przed pieczeniem nasz placek bananowy możemy dodatkowo udekorować połówkami przekrojonego wzdłuż banana, połówkami orzechów lub kawałeczkami pokruszonej czekolady.  

 * Chlebek bananowy możemy przygotować także z olejem, wtedy, zamiast 100 g masła, dodajemy do ciasta 100 ml oleju rzepakowego.