Na 10 porcji
Przygotowanie, schładzanie ciasta i pieczenie: 2,5 godziny

Tarta dyniowa – składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła plus do formy
  • szczypta soli
  • duże jajko
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do formy

Na nadzienie:

  • 500 g obranej dyni lub dyni hokkaido ze skórką
  • 500 ml tłustego mleka
  • 200 g cukru laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 duże jajka
  • cynamon

Jak przygotować słodką tartę:

1. Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki wraz z solą i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy rozkłócone jajko oraz mleko i zagniatamy delikatnie, aż uzyskamy gładkie jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą metalową formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.

3. Przygotowujemy masę dyniową. Dynie kroimy w kostkę. Do rondla wrzucamy dynie, cukier i wanilię lub esencję waniliową. Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie już miękka, zdejmujemy rondel z ognia, wyrzucamy laskę wanilii i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 st.

5. Dwa rozkłócone jajka mieszamy z chłodną masą dyniową, dodajemy cynamon i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 35-45 minut w 160 st., aż będzie sztywna (ale po dotknięciu sprężysta). Wyjmujemy, studzimy, podajemy z bitą śmietaną albo lodami.

 Przepis na tartę dyniową na słodko – porady, jak zrobić dekoracje:

Jeśli chcemy, żeby nasza tarta efektownie się prezentowała, zagniećmy dodatkową porcję ciasta na dekorację. Możemy z niego przygotować listki, kratkę lub inny wzór.

125 g mąki tortowej zagniatamy z 25 g cukru, 60 g zimnego masła i szczyptą soli. Kulę ciasta schładzamy w lodówce. Kiedy ciasto na tartę będzie się podpiekać, rozwałkowujemy schłodzone ciasto na dekorację, wycinamy wzór, i po nałożeniu dyniowego farszu na podpieczoną tartę,przykrywamy nadzienie dekoracją z ciasta. Tartę pieczemy 35-45 minut, uważając, by dekoracja się nie przypaliła – w razie potrzeby przykrywamy ciasto aluminiową folią.