Na 12 porcji (na formę 20-22 cm)
Przygotowanie: 90 minut
Babka ucierana marmurkowa – składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 160 ml oleju rzepakowego
- 125 ml mleka
- masło i mąka do formy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki dobrego kakao
Jak zrobić babkę marmurkową ucieraną:
1. Wszystkie składniki na babkę ucieraną powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki te produkty, które będą nam potrzebne do ciasta.
2. Jaka wbijamy do miski i ubijamy na niskich obrotach miksera, aż się połączą. Następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy, zwiększamy moc miksera i ubijamy masę przez 10 minut, aż mocno pojaśnieje i stanie się puszysta. Wtedy do ubijanych jajek, powoli, bardzo cienką strużką, dolewamy olej, a potem, także powoli i małym strumieniem, mleko.
3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury165 st., formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
4. Z przygotowanej porcji mąki odkładamy do osobnej miseczki 3 łyżki, a pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski z ubitymi jajkami.
5. Za pomocą rózgi, krótko ucieramy ciasto, by rozetrzeć wszystkie grudki mąki i żeby składniki się połączyły, następnie dzielimy ciasto na dwie porcje, przekładając ciasto do dwóch misek, ale najlepiej do dzbanków.
6. Do jednej porcji ciasta dodajemy odłożoną wcześniej mąkę i mieszamy krótko rózgą, a do drugiej porcji wsypujemy kakao i również mieszamy.
7. Tak przygotowane ciasta wlewamy po trochu na przemian do przygotowanej formy, następnie foremkę wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
8. Gotową babkę ucieraną studzimy w formie przez 5-10 minut, po czym odwracamy foremkę do góry nogami, ustawiając ją np. na desce do krojenia, zdejmujemy z babki i pozostawiamy, aż ciasto całkiem wystygnie.
Przepis na ucieraną babkę na oleju – sprawdzone porady:
* Jeśli nie mamy dzbanków, możemy oba rodzaje ciasta wlewać do formy małą chochelką – raz 1-2 łyżki ciemnego ciasta, raz 1-2 łyżki jasnego ciasta.
* Marmurkową ucieraną babkę warto posypać cukrem pudrem, polać lukrem, np. królewskim albo polewą czekoladową.
* Babkę ucieraną najlepiej przechowywać okrytą folią spożywczą, wtedy zachowa świeżość i pozostanie wilgotna nawet przez 3-4 dni.