Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 60 minut  

Muffiny z czekoladą – składniki:

  • 280 g mąki pszennej  
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao 
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 140 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) 
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią 
  • 100 g czekolady gorzkiej 70 proc. (deserowej)
  • 140 g masła plus do posmarowania formy 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 150 ml mleka 
  • 3 jajka  

Jak zrobić czekoladowe muffinki: 

1. Wszystkie składniki na muffiny powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki składniki potrzebne do wypieków, np. jajka.

2. Przygotowujemy suche składniki – do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, następnie dodajemy cukier oraz cukier z wanilią i pokrojone nożem kawałeczki mlecznej czekolady, mieszamy, odstawiamy.

3. Przygotowujemy kąpiel wodną: do rondla wlewamy wodę, ale tylko do połowy wysokości garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień, żeby woda tylko parowała. 

4. W tym czasie gorzką czekoladę siekamy nożem na drobne kawałki – dzięki temu szybciej i równomierniej się roztopi.

5. Posiekaną czekoladę przekładamy wraz z masłem i solą do metalowej miseczki wielkości rondla i stawiamy ją na parującym naczyniu, ale tak, żeby miska nie dotykała wody. Jeżeli nie mamy miski odpowiedniej wielkości, możemy wstawić naczynie na metalowe sitko i dopiero je ustawić wraz z miską nad wodą.

6. Najpierw czekamy, żeby czekolada zaczęła się sama topić, więc jej nie mieszamy. Gdy już prawie cała się roztopi, zaczynamy ją mieszać, uważając, by do miski nie dostała się woda, bo wtedy czekolada się zwarzy – rozwarstwi. 

7. Całkowicie roztopioną czekoladę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. 

8. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 st., formę do muffinek natłuszczamy masłem (lub wykładamy papilotkami).

9. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy kolejno po całym jajku i mieszamy rózgą, następnie dolewamy mleko i mieszamy, aż składniki się połączą.

10. Do sypkich składników dodajemy masę czekoladowo-jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, ale nie za długo, bo ciasto ma pozostać grudkowate – dzięki temu ładnie wyrośnie i po upieczeniu będzie przyjemnie wilgotne.

11. Masę przekładamy do wgłębień w foremce lub do papilotek i pieczemy 20-25 minuty, do czasu aż muffiny urosną, a na wierzchu utworzy się skorupka. Po upieczeniu wyciągamy babeczki z pieca i odstawiamy na godzinę, żeby wystygły. 

Przepis na wilgotne, czekoladowe muffiny – sprawdzone porady: 

* Ciasto wlewamy do foremek lub papilotek maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki urosną i zaczną wychodzić z formy. 

* Każde ciasteczko warto dodatkowo posypać pokrojonymi kawałkami ulubionej czekolady.

* Jeśli zależy nam na czasie, to możemy pominąć roztapianie czekolady w kąpieli wodnej. Wtedy w rondelku roztapiamy tylko masło, a całą czekoladę siekamy i dodajemy ją do ciasta na samym końcu podczas mieszania suchych i mokrych składników. 

* Zamiast roztopionego masła możemy wykorzystać do ciasta na muffiny olej rzepakowy lub inny olej, który ma neutralny smak. Do podanej porcji mąki potrzebujemy 150 ml oleju. 

* Czekoladowe babeczki możemy nadziać nie tylko kawałkami mlecznej lub gorzkiej czekolady. Zamiast nich warto w każdą muffinkę wetknąć 2-3 kawałeczki pokrojonej krówki lub białej czekolady.  

* Kolejną wariacją na temat czekoladowych babeczek są muffiny z wiśniami. Do ich przygotowania możemy użyć wiśni świeżych lub mrożonych. W każde ciastko wciskamy 2-3 owoce i pieczemy 25-30 minut, choć czas ten może się wydłużyć, jeżeli używamy mrożonych wiśni (bo nie rozmrażamy ich przed pieczeniem!).