Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 60 minut
Muffiny z czekoladą – składniki:
- 280 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki dobrej jakości kakao
- 60 g mlecznej czekolady
- 140 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g czekolady gorzkiej 70 proc. (deserowej)
- 140 g masła plus do posmarowania formy
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml mleka
- 3 jajka
Jak zrobić czekoladowe muffinki:
1. Wszystkie składniki na muffiny powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki składniki potrzebne do wypieków, np. jajka.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
przecież to nie jest główny codzienny posiłek, raz w tygodniu taki muffin nie zaszkodzi, o ile ogólnie jadamy zdrowo
i po co to fuj ? Raz w tygodniu mozna pozwolic sobie na babeczke i to upieczoną wlasnorecznie. Mozna zmieniac ilosc cukru.