Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 60 minut  

Muffiny z czekoladą – składniki:

  • 280 g mąki pszennej  
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao 
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 140 g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) 
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią 
  • 100 g czekolady gorzkiej 70 proc. (deserowej)
  • 140 g masła plus do posmarowania formy 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 150 ml mleka 
  • 3 jajka  

Jak zrobić czekoladowe muffinki: 

1. Wszystkie składniki na muffiny powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki składniki potrzebne do wypieków, np. jajka.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.