Na tortownicę o średnicy 22-24 cm
Przygotowanie: ok. 70 minut

Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki:

  • 4 gruszki
  • 200 g masła plus do formy
  • 100 g kakao plus do formy
  • 300 ml mocnej kawy
  • 100 ml brandy lub whisky
  • 150 g cukru
  • 260 g mąki
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto czekoladowe z gruszkami:

1. Gruszki płuczemy, osuszamy, obieramy i kroimy w ósemki, usuwając wcześniej gniazda nasienne.

2. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się roztopi. Przelewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy kakao, strząsamy jego nadmiar.

4. W misce mieszamy przesianą mąkę z sodą i solą.

5. W drugiej miseczce ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy je do masy czekoladowej, stale miksując.

6. Następnie wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach.

7. Ciastem napełniamy tortownicę, układamy na nim pokrojone gruszki.

8. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40-50 minut – ciasto będzie gotowe, kiedy patyczek wetknięty w nie będzie po wyjęciu suchy.

9. Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, następnie wykładamy na duży talerz i posypujemy cukrem pudrem.